VIDEO Daniel Băluță: Planșeul de la Piața Unirii se poate prăbuși! Nu ne permitem o tragedie! Trebuie să acționăm urgent!

Despre iminenta colapsare a structurii de beton din centrul Bucureștiului a vorbit astăzi și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Însoțit de experți, contructori și de către prefectul Mugur Mihai Toader, edilul a efectuat o vizită în regim de urgență în mărutaiele zonei Unirii, fix sub planșeul Unirii.

”În urmă cu o lună de zile, la vizită periodică pe care experţii o fac în completarea expertizei realizate, au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul numărul cinci, astfel încât, din păcate pentru noi toţi, aşa cum vedeţi, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureşteni, un risc major pentru noi toţi.

Este o construcţie cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul Regelui Carol, o construcţie pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele sau cu mijloacele de transport în comun. Tot ce vedeţi aici ne spune că trebuie să acţionăm la timp.

Nu ne putem permite, niciunul dintre noi, sub nici o formă, o tragedie aici. Aici nu este vorba de o disconfortul circulaţiei, nu e o dispută, ci este o problemă de siguranţă, o problemă pe viaţă şi pe moarte (..) Această structură stă să se prăbuşească, este o realitate.

Noi, cei de la Sectorul 4, suntem pregătiţi. Avem contractul de execuţie, avem banii necesari. Sunt convins că imediat ce vom avea semnătura primarului Capitalei lucrarea va începe de îndată. Mizez pe sprijinul şi cooperarea primarului general. O eventuală prăbuşire a pasajului nu este asumată de nimeni, este timpul să acţionăm”, a cerut public, primarul de la Sectorul 4.

”În urma vizitei în teren la planseul podului peste raul Dambovita din data de 06.08.2024 s-a constatat ca unele degradari s-au accentuat astfel incat este necesara inceperea cat mai repede posibil a lucrarilor de reabilitare/consolidare/inlocuire ale podului. Mentionam ca degradarile sunt de asa natura (inclusiv cedari ale reazemelor grinzilor dupa cum se va putea vedea mai jos) incat un colaps al structurii, nu neaparat general, dar foarte probabil local este posibil sa se produca in orice moment.”, arată expertul tehnic.

Expertul tehnic recomandă interzicerea totală a mașinilor de mare tonaj și eliminarea limitatoarelor de viteză denivelate, pentru că mașinile care trec peste acestea introduc vibrații suplimentare în structură.

”Fotografiile de mai sus nu reprezinta nici pe departe totalitatea defectelor intalnite in cadrul vizitei ci doar o exemplificare a acestora pentru a se intelege gravitatea situatiei intr-o zona circulata intens inclusiv de mijloace de transport in comun. Cedarea sub trafic a unor antretoaze poate atrage dupa sine flexibilizarea pana la rupere a placii de beton care sustine traficul cu consecinte incalculabile asupra sigurantei circulatiei.

Deasemenea, si cu consecinte chiar mai mari, cedarea sub trafic a unor infrastructuri, fenomen care este deja amorsat dupa cum se poate observa mai sus, poate atrage colapsul general al structurii pe zonele in care infrastructurile au cedat. De asemenea, viteza vehiculelor va trebui redusa la maxim 30km/h iar distanta intre acestea sa nu fie mai mica de 5m. In cazul in care in zona exista limitatoare de viteza denivelate, acestea vor trebui sa fie eliminate pana la finalizarea lucrarilor intrucat exista riscul inducerii de vibratii suplimentare in structura.”, mai arată expertul tehnic.

Firma care a îngropat Timișoara în gunoaie lovește iar: 13 șoferi au furat 70 de tone de motorină!

VIDEO Un bărbat înfășurat în folie alimentară a încercat să urce în avion ca… bagaj