Evenimentul cosmic, petrecut la marginea galaxiei noastre, Calea Lactee, a implicat coliziunea a două găuri negre cu mase estimate la 100 și 140 de mase solare, ambele înregistrând valori considerate până acum imposibile în modelele tradiționale de formare a găurilor negre, din cauza așa-numitului „gol de masă” între 60 și 130 de mase solare.
Descoperirea oferă indicii importante privind existența găurilor negre de masă intermediară, un tip de obiecte cosmice rare, ce se formează probabil prin fuziunea succesivă a găurilor negre mai mici.
Undele gravitaționale generate de această ciocnire au fost detectate pe 23 noiembrie 2023 de către cele patru detectoare LIGO, Virgo și KAGRA, iar rezultatele sunt prezentat la conferința internaționale de specialitate din Glasgow, Scoția, care a început luni și se încheie vineri.
Experții avertizează că analiza precisă a masei găurilor negre este dificilă din cauza rotației rapide a acestora, însă această descoperire deschide noi direcții de cercetare în astrofizică.