La finele anilor ’60 și începutul anilor ’70, județul Vâlcea a intrat în amplul proces al industrializării. Uzinele Sodice Govora, Combinatul Chimic, Institutul de Criogenie, UZUC, Uzina Mecanică se construiau pe noua platformă chimică care a ras de pe fața pământul comuna Râureni.
Drumul Oaselor din Vâlcea a reînviat
Orașul Râmnicu Vâlcea creștea în populație, noi cartiere apăreau și era nevoie de agent termic centralizat, în locul acelor puncte termice de oraș, cu furnale toxice. Așa a apărut CET Govora, o termocentrală care funcționa pe mai multe paliere: producea curent și furniza abur industrial pentru Uzinele de Sodă și Combinatul Chimic. Pe bază de…cărbune.
Cărbunele se află însă în bazinul carbonifer Berbești adică în orașul Berbești și comunele Alunu, Cernișoara, Copăceni, Oteșani, un uriaș areal aflat însă la aproape 70 – 80 de km de CET Govora, pe drumurile din acel moment.
CET Govora era o uzină care mergea în flux continuu, 24 de ore din 24 și avea nevoie de materie primă urgentă și fără sincope în furnizare.
Așa au apărut două mari proiecte pe harta județului, unul rutier și unul feroviar: Drumul Județean Tehnologic Popești – Cernișoara – Copăceni – Berbești și calea ferată CET Govora – Băbeni – Șirineasa – Popești – Cernișoara – Berbești – Alunu.
Drumul Județean scurta distanța cu 40 de km și forma o nouă arteră vitală pentru Vâlcea în zona mediană, o traversare care aduce și o legătură directă între orașele Berbești și Râmnicu Vâlcea. Un drum care s-a construit cu târnăcoape, multă muncă manuală, printr-un relief destul de alunecos, zona Subcarpatică fiind una cu relief moale, din argilă. Se spune că au existat multe decese mai puțin raportate. Și cu precădere din rândul deținuților de la Craiova, Severin și Colibași. Există zvonuri că nu erau doar deținuți de drept comun, ci și ”disidenți politici” deși în acea perioadă, oficial nu existau așa ceva.
În fine, titulatura de Drumul Oaselor care a rămas de atunci până în prezent ar putea avea o sursă legenda asta. Alte explicații vin pe partea șoferilor de camioane care ”și-au rupt oasele” pe acest drum. Pentru că de multe ori camioanele se stricau, au fost multe accidente, drumul are și multe serpentine.
Cert este că între 1985 și 1995 o întreagă industrie s-a dezvoltat în această parte de județ. Peste 10.000 de salariați lucrau la mine (de suprafață și subteran, șoferi, baze, mentenanță). Drumul a creat un pol economic important care însă a decăzut odată cu industria minieră.
În 1995 din cauza mai multor surpări, drumul a fost oficial închis, deși localnicii l-au folosit cu greu, prin tot felul de manevre, cu mașini de teren, Dacii vechi până în prezent.
În urmă cu doi ani, președintele Consiliul Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a luat decizie îndrăzneață de a reda circuitului economic acest drum cândva vital pentru economia județului.
”Nu mai este mineritul de acum 30 de ani. Mineritul ca peste tot în lume este în lichidare. Tehnologiile din prezent schimbă industria așa cum o știam noi. Dar asta nu înseamnă că nu avem o nouă economie. Berbeștiul și Băbeniul sunt două noi orașe care atunci când exista drumul, ele erau comune. Avem două orașe cu zeci și sute de agenți economici mijlocii care produc servicii, fac mică industrie. Vorbim de fostele comune miniere de pe traseu care azi dezvoltă pomicultură, zootehnie. Avem capitala mărului într-o veche comună mineră, se crește zmeur, cătină, se dezvoltă agroturismul.
Drumul Oaselor pe care noi îl readucem la viață, va fi un drum economic și agro turistic. Am început primii 10 km din el, continuăm funcție de resurse, nu ne vom lăsa, este pentru mine o șosea de o importanță capitală pentru că am nevoie de mijlocul județului Vâlcea să se dezvolte.
Acolo avem un modern Depozit Ecologic de Deșeuri și care adună din tot județul gunoiul. Deci această arteră din nou are o utilitate”, spune Rădulescu.
Primii 10 km din acest drum, lotul Copăceni – Berbești au fost inaugurați săptămâna trecută. Mai sunt sunt două loturi în proiect: lotul Copăceni – Cernișoara și lotul Cernișoara -Popești.
Vorbim de un drum care scurtează cu 40 de km legătura dintre Râmnicu Vâlcea și Berbești și taie județul chiar prin zona mediană.