Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, ministrul Angel Tîlvăr i-a asigurat pe membrii Invictus de întreaga susţinere a conducerii MApN şi a reiterat faptul că aceştia reprezintă un model pentru întreaga societate.
„Continuaţi să fiţi, la fel ca în teatrele de operaţii, cei mai buni ambasadori ai Armatei României! Vă asigur că întreaga echipă de conducere a Ministerului Apărării Naţionale vă va fi alături pentru a vă atinge toate obiectivele propuse. Performanţele dumneavoastră generează efecte pozitive în societate, continuând să ne înveţe atât de necesarele lecţii ale voinţei, perseverenţei şi solidarităţii, fairplay-ului şi rezilienţei”, a spus ministrul Apărării Naţionale.
De asemenea, Angel Tîlvăr a mulţumit familiilor, antrenorilor şi staff-ului tehnic pentru susţinerea permanentă a militarilor răniţi.
„Mă bucur să văd alături de dumneavoastră familiile şi prietenii care, cu siguranţă, au contribuit din plin la acest parcurs către jocurile de la Vancouver. Vă mulţumesc pentru că i-aţi încurajat şi sprijinit să se pregătească aşa cum şi-au dorit pentru această competiţie şi pentru efortul pe care îl depuneţi în fiecare zi, alături de ei”, a transmis ministrul Apărării.
„În calitate de căpitan al echipei, vă asigur că vom depune tot efortul necesar pentru a aduce glorie ţării noastre, aşa cum am făcut şi la Jocurile Invictus anterioare, dar şi în teatrele de operaţii, şi că vom onora cu toată forţa încrederea pe care ne-o acordaţi”, a spus plutonierul-adjutant (rtr.) Daniel Porumb, căpitan, în premieră, al Invictus Team Romania.
La evenimentul care a avut loc înainte de plecarea echipei către Canada au participat, alături de militarii veterani, secretarul de stat Simona Cojocaru, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, şefi ai unor structuri centrale din MApN, antrenorii şi staff-ul tehnic al lotului, membri de familie ai sportivilor.
Invictus Games este o competiţie sportivă internaţională, care a avut loc pentru prima dată în anul 2014, ce îşi propune să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine luptătorilor răniţi în acţiuni militare.
Aflat la cea de-a şaptea ediţie, evenimentul de anul acesta se va desfăşura în perioada 8 – 16 februarie, la Vancouver şi Whistler în Canada şi va reuni peste 500 de competitori din 23 de naţiuni din întreaga lume.
România participă pentru a cincea oară la Jocurile Invictus, după ediţiile din Toronto (2017), Sydney (2018), Haga (2022), Dusseldorf (2023), cu o echipă formată din 19 militari răniţi, clasaţi cu gradele I, II şi III de invaliditate sau apt limitat, care vor concura la şapte discipline sportive adaptive individuale, respectiv schi alpin, snowboarding, schi nordic, curling, skeleton, înot, canotaj în sală, şi una de echipă – volei din poziţia şezând.
La cele patru ediţii anterioare, Invictus Team România a obţinut 40 de medalii – 15 de aur, 16 de argint şi 9 de bronz.
Delegaţia care va însoţi lotul României în Canada va fi condusă de directorul Statului Major al Apărării, generalul-maior Valentin Brînzei.