VIDEO Explozia care poate lăsa Kosovo în beznă: Priștina atribuie ‘actul terorist’ Serbiei / UPDATE Reacția Belgradului

„Acesta este un atac criminal și terorist cu scopul de a ne distruge infrastructura critică”, a declarat Kurti într-un discurs televizat. El a spus că o parte din țară ar putea rămâne fără curent electric dacă problema nu va fi rezolvată. „Atacul a fost executat de profesionişti. Credem că a provenit de la bande conduse de Serbia”, a adăugat el, fără a furniza dovezi.

UPDATE ora 11.30 – Serbia „condamnă cu cea mai mare fermitate atacul” împotriva canalului Ibar-Lepenac din Kosovo, esenţial pentru răcirea a două termocentrale, denunţând „un act inacceptabil de sabotaj”, a scris sâmbătă dimineaţă ministrul afacerilor externe din Serbia, Marko Djuric, informează AFP.

„Facem apel la toate părţile să reziste provocărilor şi să favorizeze dialogul, înţelegerea reciprocă şi cooperarea”, adaugă Djuric, dând de înţeles că „regimul” premierului kosovar Albin Kurti, care a acuzat Serbia că se află în spatele atacului, ar putea fi „potenţial implicat”.

Explozia din canalul care alimentează cu apă două centrale electrice pe cărbune pentru sistemele lor de răcire – principala sursă de electricitate din Kosovo – a avut loc în apropierea oraşului Zubin Potok din nordul ţării. În cazul în care daunele nu sunt reparate, o parte din Kosovo ar putea rămâne fără electricitate începând de sâmbătă dimineaţă, a declarat prim-ministrul.

Acesta nu a oferit detalii cu privire la amploarea pagubelor produse canalului, care leagă nordul Kosovo, cu majoritate sârbă, de capitala Pristina, care este, de asemenea, parţial alimentată cu apă potabilă prin intermediul canalului.

Statele Unite, prin intermediul ambasadei lor la Pristina, au condamnat ferm „atacul asupra infrastructurii critice din Kosovo”. „Monitorizăm îndeaproape situaţia (…) şi am oferit întregul nostru sprijin guvernului din Kosovo pentru a ne asigura că cei responsabili pentru acest atac criminal sunt identificaţi şi traşi la răspundere”, a continuat ambasada pe reţelele sale de socializare.

Ambasadorul UE în Kosovo, Aivo Orav, a condamnat atacul care, în opinia sa, „privează deja părți considerabile din Kosovo de aprovizionarea cu apă”.

Tensiuni istorice

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia au persistat de la războiul dintre forţele sârbe şi kosovari de la sfârşitul anilor 1990. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, o decizie pe care Serbia refuză să o recunoască, încurajându-i pe sârbi să îşi respingă loialitatea faţă de Pristina.

Serbia a menţinut aşa-numitele instituţii publice „paralele”, precum şcoli şi spitale, în zonele sârbe din Kosovo. Însă desfiinţarea recentă a acestor instituţii de către guvernul premierului Albin Kurti a subminat acest sistem şi a reaprins tensiunile.

Atacul de vineri urmează unei serii de incidente violente în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, inclusiv grenade aruncate asupra unei clădiri municipale şi a unei secţii de poliţie la începutul acestei săptămâni.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Capelă ecumenică inaugurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

Lando Norris (McLaren) va pleca din pole position în cursa de sprint din Qatar