The state of play: Steve Witkoff compares l’Élysée Palace in Paris to Donald Trump’s Mar-a-Lago residence in Florida.
“It’s fabulous what it looks like. He (Trump) actually works on it himself. He’s like an architect.”
pic.twitter.com/77sHN6VW9d— Jorge Liboreiro (@JorgeLiboreiro) April 17, 2025
Comparaţia a stârnit reacţii pe reţeaua socială X, utilizatorii subliniind pe bună dreptate că Palatul Élysée a fost construit între 1718 şi 1720, în timp ce reşedinţa privată a lui Donald Trump a fost construită în anii 1920.
„Doar un ignorant total needucat ar putea compara Palatul Élysée, o bijuterie arhitecturală şi artistică a Franţei secolului al XVIII-lea, cu casa lui Trump de la Mar-a-Lago, care are un stil total insipid şi kitsch, fără niciun fel de clasă”, a scris un utilizator al platformei.
Situată în West Palm Beach, Florida, proprietatea lui Donald Trump a devenit un club privat deschis celor mai bogaţi oameni din lume. Reşedinţa a fost cumpărată în 1985 de republican, pe atunci un magnat imobiliar din New York. Acesta a transformat apoi vila, care se întinde pe aproape 6.000 de metri pătraţi, într-un club privat rezervat pentru 500 de membri.
Pentru a deveni membru, trebuie plătită iniţial o taxă de intrare de 1 milion de dolari, plus 20.000 de dolari cotizaţie anuală. Donald Trump îi primeşte, de asemenea, pe omologii săi străini pe proprietatea sa de la Mar-a-Lago, supranumită „Casa Albă de iarnă”. La sfârşitul lunii ianuarie, premierul italian Giorgia Meloni i-a făcut o vizită neoficială preşedintelui american la prestigioasa sa reşedinţă.
Palatul Élysée este reședința oficială a președintelui Republicii Franceze din Paris. Terminată în 1722, a fost construită pentru Louis Henri de La Tour d’Auvergne, un nobil și ofițer de armată care fusese numit guvernator al Île-de-France în 1719. Este situat pe Rue du Faubourg Saint-Honoré în arondismentul 8, în apropiere de Champs-Élysées. Numele Élysée provine de la Elysian Fields, locul morților binecuvântați în mitologia greacă.
Palatul Élysée a găzduit personalități precum Madame de Pompadour (1721-1764), Nicolas Beaujon (1718-1786), Bathilde d’Orléans (1750-1822), Joachim Murat (1767-1815) și Charles Ferdinand, duce de Berry (1778-1820). La 12 decembrie 1848, în timpul celei de-a doua Republici, Parlamentul francez a adoptat o lege prin care clădirea a fost declarată reședința oficială a președintelui francez. Palatul Élysée, care conține biroul prezidențial și reședința, este, de asemenea, locul de întâlnire al Consiliului de Miniștri, reuniunea săptămânală a guvernului Franței care este prezidată de președintele Republicii. Peste drum se află Hôtel de Marigny, care a servit drept casă de oaspeți de stat unde guvernul francez a găzduit demnitari în vizită.