„Toate deciziile pe care le-am luat până acum – de la pachetul de măsuri care țin de planul fiscal, de la supraimpozitarea jocurilor de noroc, de la reducerea sumelor pentru partide – au fost toate pe baza discuțiilor din coaliție. Și eu sper că partidele care sunt parte a acestei coaliții sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au. Măcar dintr-un punct de vedere: aproape toți cei care suntem astăzi în guvernare avem o responsabilitate pentru situația în care a ajuns România. Nu trebuie să fugim de acest lucru”, a afirmat premierul.
Acesta a mai transmis că își asumă responsabilitatea pentru situația economică și că își cere scuze românilor pentru greșelile trecutului: „Și, datorită acestui aspect, eu mi-am cerut scuze românilor pentru că am ajuns în situația asta. Este evident că, în acești ani, România s-a dezvoltat – au crescut pensii, au crescut salarii –, dar, cu siguranță, dacă s-ar fi gândit altfel lucrurile, am fi putut evita să ajungem în această situație. Și este și vina noastră. Și, având această responsabilitate, sunt convins că vom rămâne suficient de conștienți că, doar susținând aceste măsuri, corectând lucrurile, putem trece România de această situație dificilă.”
De ce nu s-a ținut cont de ‘promisiunea’ lui Nicușor Dan din campanie
Întrebat despre poziția președintelui Nicușor Dan, care s-a opus public majorării TVA, premierul a explicat că decizia finală aparține Guvernului: „Este o decizie a Guvernului, pentru că domnul președinte, pe bună dreptate, la învestirea Guvernului, ne-a solicitat să facem tot ceea ce ține de noi pentru a nu crește taxa pe valoare adăugată, pentru a nu crește taxele în general. Dar, între această dorință legitimă și realitatea care înseamnă discuțiile cu piețele, cu investitorii – care ne cumpără obligațiunile –, discuțiile cu Comisia Europeană, analiza situației bugetare, am ajuns în situația în care Guvernul a trebuit să-și asume răspunderea acestor măsuri, inclusiv a reașezării TVA-ului pe două cote: una de 21% și cealaltă de 11%.”
În ceea ce privește relația instituțională cu șeful statului, Ilie Bolojan a afirmat că aceasta este una „de respect, una de colaborare, pentru că doar în felul acesta țara noastră poate să profite la maximum de posibilitățile – ca, în politica externă, de exemplu – să putem avea maximum de rezultate în condițiile date, având în vedere competențele pe care le are atât președintele României, cât și primul ministru.” El a subliniat importanța unei cooperări reale între Cotroceni și Palatul Victoria: „În momentul în care, între cele două poziții – nu între persoane, ca să înțelegem bine – nu există o relație de colaborare și de respect, România ratează oportunități. Am văzut asta, ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani de zile. Și eu cred că fiecare am văzut ce s-a întâmplat. Și, cel puțin cât voi fi primul ministru al României, voi căuta să încurajez – așa cum am făcut și din poziția de președinte interimar – o relație bună între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.”