”Pe tot ce înseamnă contribuția la Casa de Sănătate, pentru a avea un sistem de sănătate mai bun, nu există soluții magice. Ce trebuie înțeles? Astăzi avem 6,3 milioane de români care contribuie și avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem nu poate să funcționeze în felul acesta și atunci a trebuit să căutăm soluții să vedem cum creștem numărul de contributori, oameni care plătesc. Cum creștem acest lucru? Prin 2 metode:
– Pe de o parte pentru pensiile care sunt peste 3000 de lei, doar pe diferența care depășește cei 3000 de lei ar urma să se plătească 10% această contribuție. Toți seniorii noștri au nevoie de servicii de sănătate, iar această sumă cu care contribuie, raportat la un tratament complex, este o sumă foarte mică cu care contribuie.
– A doua măsură a fost să extindem baza de contributori prin eliminarea unor excepții. Că ne place sau că nu ne place și mămicile, în perioada în care au un copil mic beneficiază de servicii medicale importante și atunci, din nou, în această logică, la fel cum am anulat și celelalte excepții, trebuie să contribuie cu o sumă infim de mică, raportat la serviciile medicale de care beneficiază.
Nu mai putem fii o țară de exepții, pentru că nu ne mai putem permite! Nu pentru că un Guvern vrea să anuleze niște excepții, pentru că dacă ascultăm fiecare categorie socială afectată, eu le dau dreptate, așa, empatic, dar ce ne facem când suntem în situația în care nu mai avem bani și nu mai putem plăti?”, a spus Ilie Bolojan, la ”Observator”.
Premierul a afirmat că România este în situația în care nu mai are aceste resurse și atunci trebuie să ia niște decizii raționale.
„Nu există servicii gratuite, cineva le plătește. Dacă cei care beneficiază, pentru că sunt într-un context al vieții în care au nevoie de aceste servicii medicale nu contribuie și ei cu o sumă minimă măcar, cineva va contribui. Asta înseamnă creditele pe care le plătim și așa mai departe, lucruri care nu le vedem. Deci, trebuie să le explicăm deschis românilor care este situația”, a mai spus premierul.