VIDEO Insula preferată a românilor se clatină din temelie: Cutremure puternice în ulimele ore – Există riscul unui tsunami

O activitatea seismică puternmică afectează insula turistică de mai multe zile, dar şi alte insule din aripelagul Cicladelor, la Marea Egee.

Un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc luni, la ora locală 7.00 (şi ora României).

Epicentrul a fost localizat în zona maritimă, la nord-vest de Insuliţa Anafi, situată în apropiere de Santorini, potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional de la Atena.

Preşedintele Organizaţiei pentru Planificare şi Protecţie Antiseimică (OASP) Efthimios Lekka nu a exclus un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter.

Însă el a insistat luni diminaţa, la postul public ERT că, dacă există ”o slabă probabilitate a unui cutremur de 5,5 (grade) pe scara Richter”, ”în niciun caz” nu ar putea acea loc un cutremur peste 6 grade Richter.

Locuitori din Santorini au petrecut noaptea afară, de frică, fie în maşini, fie în zone de securiatte desemnate de către autorităţile municipale, potrivit site-ului ProtoThema.

Alţi locuitori au luat feriboturile şi avioanele cu asalt şi au părăsit insula de frica unui tsunami, potrivit aceleiaşi surse.

Toate instituţiile şcolare de pe insulă, care are 15.500 de locuitori permanenţi potrivit municiplaităţii, rămân închise luni.

Seisme afectează şi alte insule, ca de exemplu Amorgos.

Autorităţile au îndemnat la cea mai mare atenţie.

Ele cer riveranilor să evite anumite porturi din Santotini şi să-şi golească piscinele.

Ele precizeazxă că sismele nu sunt rezultatul unei activităţi vulcanice, ci ale unei activităţi tectonice.

Santorini este una dintre insulele vulcanice cele mai frecvente dintre Ciclade.

Ea a găzduit 3,4 milioane de vizitatori în 2023, provocând îngrijorări cu privire la fenomenul supraturismului.

Situate sus pe falează, de-a lungul coastei de vest, nenumărate piscine şi jacuzzi au fost construite pentru o clientelă de lux.

În 1956, insula a fost afectată de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, soldat cu 50 de morţi şi care a provocat un tsunami, potrivit presei elene.

Peisajul Santorini a fost creatde o erupţie vulcanică, undeva către 1.600 înaintea erei noastre.

Grecia a mobilizat echipe de salvare în Santorini după sute de seisme. Autoritățile au avertizat populația asupra riscului unui cutremur mai mare și a unui posibil tsunami, scrie The Guardian.

Autoritățile elene au mobilizat forțe speciale, echipe de salvare și drone în Santorini, după ce sute de seisme au fost înregistrate în regiune.

Ministerul Protecției Civile a impus închiderea școlilor și a avertizat populația să evite țărmul și clădirile degradate, să golească piscinele și să nu se adune în spații închise. Măsurile vin pe fondul temerilor că activitatea seismică ar putea declanșa un tsunami.

Profesorul de geofizică Kostas Papazachos a declarat pentru televiziunea de stat ERT că nu poate fi exclusă posibilitatea unui cutremur mai puternic. În ultimele 48 de ore, mai bine de 200 de seisme au fost detectate, multe având magnitudini între 4 și 4,5 grade pe scara Richter, cel mai puternic fiind înregistrat între Santorini și Amorgos.

Echipele de salvare au instalat corturi în zonele înalte, iar locuitorii au fost instruiți să se deplaseze spre interiorul insulei în caz de tsunami. Între timp, numărul lucrătorilor străini care părăsesc Santorini către Pireu a crescut, potrivit companiilor de transport maritim.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de urgență pentru evaluarea măsurilor suplimentare, la care participă și șeful forțelor armate, în contextul speculațiilor privind trimiterea militarilor în insulele din Marea Egee.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un avion care a decolat de pe Otopeni s-a reîntors de urgență pe aeroport după 30 de minute. Un bărbat a strigat lucruri bizare și a amenințat pasagerii

Ministrul de Finanțe îndeamnă români să contribuie la ‘pușculița’ statului. Economist: ‘Face apel, indirect, la boicotarea băncilor / Sunt inconștienți!’