Întrebarea jurnalistului a vizat nemulțumirile exprimate recent de lideri ai PSD și incertitudinea legată de proiectele cu execuție sub pragul de 80%: „Dacă veți face o analiză pe fiecare proiect sau se va aplica măsura otova pentru toate proiectele care nu au ajuns la acest stadiu? Spunea Sorin Grindeanu că ar fi nevoie totuși de o analiză pe fiecare proiect.”
Vicepremierul a indicat că, formal, responsabilitatea revine ministrului Dezvoltării, Cseke Attila:
„Întrebarea, sigur că ar trebui adresată ministrului Cseke Attila, pentru că în curtea dânsului este tema, dar am așa, propria convingere că, dincolo de regulile clare, va trebui să ne uităm puțin pe proiecte și să vedem. Pentru că, dacă sunt la 78%, vă dau un singur exemplu, și există și banii suficienți, poate că se califică. Deocamdată, asta este legea și întrebarea, vă rog frumos, domnului Cseke.”
În cadrul aceleiași conferințe, vicepremierul a fost chestionat și despre intenția guvernului de a comasa anumite companii de stat, în contextul reformei anunțate:
„Trebuie să facem mai întâi analiza, să nu lansăm lucruri în piață, după aceea să le retragem sau știu și eu ce să facem, pentru că a comasa, când vezi 3-4 chestii mici, zici ‘azi, uite, le comasăm’, dar fiecare are o caracteristică specială. Unii poate că au fonduri europene, alții… Deci lucrurile sunt diferite de la companie la alta și nu putem aplica metoda otova. Facem analiză și veți vedea că ori comasăm, ori fuzionăm, ori desființăm, ori eficientizăm – va trebui să facem ceva cu fiecare companie în parte.”
Pe linia de responsabilitate, Anastasiu a subliniat că monitorizarea reformelor va reveni atât AMEPIP, cât și miniștrilor de resort:
„Va fi treaba și a AMEPIP-ului să monitorizeze și a miniștrilor de resort să facă curățenie prin intermediul Consiliilor de Administrație.”
Întrebat când va fi gata analiza care să stea la baza deciziilor de reformă, vicepremierul a spus:
„Vreau să vă pot să dau un lucru – o dată de care să mă pot și ține. O vom începe și când vom face planul acestei analize, vă vom comunica la ce dată ne propunem să fim gata. Dar vă asigur că ne grăbim, nu e de joacă.”
Declarațiile vin în contextul unei dispute tot mai tensionate între PNL și PSD privind aplicarea criteriilor din programul Anghel Saligny. Premierul Ilie Bolojan a evitat să se pronunțe public, dar mai mulți lideri liberali susțin tăierea finanțării pentru proiectele care nu ating pragul legal de execuție până la o anumită dată.