VIDEO Locul în care niciun episcop român nu a ajuns vreodată! PS Macarie: ‘E un loc sfânt, unde martirii creștini și-au găsit sfârșitul din dragoste de Hristos’

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Europei de Nord a ținut un emoționant cuvânt în peștera Sfintei Mucenițe Suniva de pe insula Selja, situată pe coasta de vest a Norvegiei, unde a mers în pelerinaj. Vorbind cu profundă venerație și evlavie, episcopul a relatat semnificația și istoria Sfintei Suniva, explicând importanța acesteia pentru comunitatea creștină și întreaga Scandinavie.

”Ne aflăm în pelerinaj, aici, în peștera Sfintei Marii Mucenițe Suniva, unde această tânără fecioară, împreună cu însoțitorii ei, bărbați slujitori și femei fecioare, au sădit pentru prima oară creștinismul pe pământ norvegian, pecetluindu-l cu sângele lor martiric. Așadar, ne aflăm în unul dintre cele mai sfinte locuri ale Regatului Norvegiei și ale întregii Scandinavii. Aici, Sfânta Mare Muceniță Suniva, al cărei nume se traduce „Darul Soarelui”, este cu adevărat Darul Soarelui Neapus pentru întreaga Scandinavie și pentru întreaga lume.”, a spus ierarhul.

Peștera din insula Selja este un loc sfânt, unde martirii creștini, călăuziți de credință și dragoste față de Hristos, și-au găsit sfârșitul. Episcopul Macarie a amintit încercările vikingilor de a opri răspândirea luminii creștinismului

”Deși în vechime vikingii, care erau păgâni, doreau să obtureze această lumină a Soarelui neapus, doreau să stingă această lumină a Soarelui dreptății, nu au reușit, fiindcă de aici Soarele a strălucit cu și mai multă putere într-o slavă a martirilor, pe care au primit-o de la Cel care este Soarele cel neapus, Hristos Mântuitorul nostru, cel răstignit și înviat. Așadar, ne aflăm aici, în această peșteră, pe această insulă Selja, unde mucenicii din Irlanda s-au lăsat în bătaia valurilor, cu călători cu două corăbii, mucenița prințesă Suniva, însoțită de slujitorii ei, bărbați și femei, și, asemenea dreptului Noe, odinioară, s-au lăsat în grija a tot-milostivului Dumnezeu. Dar Domnul i-a dus pe această insulă Selja într-o vreme când vikingii din împrejurimi nu îl cunoșteau pe Mântuitorul Iisus Hristos, erau în întunericul necunoștinței și au devenit foarte suspicioși, apoi ostili și chiar vrăjmași, iar în această peșteră, Sfânta Mare Muceniță Suniva, alături de cei împreună cu ea, bărbați și femei, din casa ei regală, și-a aflat sfârșitul mucenicesc.”, a precizat PS Macarie.

Și, desigur, peștera a fost astupată de o grămadă de bolovani, însă, împotriva legilor naturii, un stâlp de lumină izvora neîncetat din acest loc. Și, atunci când regele Olav Tryggvason, în urma minunatelor și multelor miracole care s-au săvârșit aici, a venit pe această insulă, a descoperit în chip minunat, alături de alți vikingi care, într-o rugăciune stăruitoare a sfinților ce au suferit aici și martiriu, au devenit creștini, și au scos la iveală, ca pe o comoară de mare preț, moaștele muceniței Suniva, care au fost așezate mai întâi într-o bisericuță de piatră, ale cărei ruine se pot vedea până astăzi, și apoi au fost mutate în cetatea Bergenului.

De-a lungul timpului, Sfânta Suniva a devenit nu doar ocrotitoarea vechii capitale a regatului Norvegiei, Bergen, ci și protectoarea coastei de vest și a fiordurilor norvegiene.

” Însă, odată cu Reforma protestantă, moaștele Sfintei Marii Mucenițe Suniva au fost ascunse. Nu ne-au mai rămas decât aceste locuri în care Sfânta Muceniță Suniva și cei împreună cu ea s-au nevoit, din dragoste față de Mirele Bisericii, și în acest loc simțim cu toții, când ajungem pe insula Selja, cum pulsează harul Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi și ne adăpăm din aceste izvoare nesecate ale harului lui Dumnezeu, împreună cu toți cei care pășim cu evlavie, cu râvnă și cu bucurie aici și ne împărtășim și din apa izvorului sfintei. Este un izvor unde s-au săvârșit foarte multe minuni, s-au săvârșit și în vechime, se săvârșesc și acum, prin darul a tot-milostivului Dumnezeu, într-o rugăciune stăruitoare a Sfintei Mari Mucenițe Suniva și a celor care au pătimit mucenicește împreună cu ea aici, pe această insulă și în această peșteră de la Selja.

Pentru rugăciunile tuturor sfinților, care de la început s-au nevoit aici și i-au urmat pe sfinții mucenici, care au primit cununile cele neveștejite ale măririi, Domnul să ne dăruiască nouă tuturor un colțișor de rai.”, a transmis Preasfințitul Macarie.

Conflict pe străzile din Cluj-Napoca: Opt persoane au fost reținute după o încăierare

VIDEO Ciolacu enumeră statele care au susținut necondiționat Republica Moldova: Sunt 4