„NU se mărește TVA-ul. Mă tatuez pe mână: nu se mărește TVA-ul! Nu crește nicio cotă unică. Cum să crească cota unică, când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici și medii?! Ce om normal la cap ar face acest lucru?”, spune Ciolacu, zilele trecute. În această seară a întîărit ideea: Nu cresc taxele.
„De obicei politicienii aleg calea ușoară. Pentru mine ușor ar fi fost să vorbesc cu ministrul finanțelor si sa nu depună niciun plan fiscal (…) Mi-am asumat, chiar în timpul unei campanii, că, în loc să am un câștig imediat sau să mă aflu într-o logică în care să dau mereu explicații, am preferat să ofer explicații și să stabilim un plan fiscal pe 7 ani. PNRR are termen de implementare până în 2026. Sunt, la nivelul UE, discuții pentru prelungire, dar nu avem o decizie. Cumva ne-am ferit de ‘răul răului’. Dacă trebuie să avem toate implementate până în 2026, o să facem acest lucru. Mai e ceva scris în PNRR, de către alianța de dreapta PNL-USR pe care vor să o construiască din nou: anul viitor trebuie să avem o creștere a veniturilor cu 2,5 puncte procentuale ca venituri din pib din PIB. Am negociat să fie o creștere doar 1,1 și o reducere a deficitului de 0,9. Asta înseamnă că în România nu vor crește taxele. Cu adevărat. Trebuie să gestionăm cheltuielile. Ne-au atras atenția și ne-au spus clar: asta e anvelopa salarială în care trebuie să vă încadrați, nu mai puteți. Nu cresc taxele anul viitor.
Să închidem și subiectul cotei unice. Ar fi o tâmpenie din partea unui Guvern, în acest moment, să modifici cota unică.
De ieri, și Ungaria este în recesiune, alături de Germania și alte două state. Așa cum am negociat, mi-am asumat această măsură în campania electorală, nu am stat sub masă, mi le-am asumat“, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, detalii despre inflație
Întrebat ce se întâmplă când inflația coboară, Marcel Ciolacu a arătat că meditațiile pe care le ia la fiscalitate și finanțe dau roade: „Înseamnă că prețurile de bază – există un indice la INS și mai mulți indicatori care calculează inflația – nu au mai crescut la alimente. Ați văzut că nu au mai fost creșteri la alimente. S-ar fi văzut imediat în inflație. Am venit cu acciza. Acciza era trecută în PNRR. Cel mai mare risc pentru inflație – când mărești acciza la carburanți – ar fi adus automat o creștere a inflației. De aceea am decis să returnez jumătate din acciză către transportatori și s-au echilibrat lucrurile“, a explicat Ciolacu.