VIDEO Marea bogăție din Bazinul Caspic: calculele energetice mondiale dezvăluite de americani

Datele arată că patru state regionale – Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan și Uzbekistan – reprezintă împreună 3% din producția globală de energie.

Marea Caspică oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu a producției regionale de cărbune, a generării de energie și a rutelor de export de energie, precum și o defalcare a operațiunilor regionale de rafinărie.

Azerbaidjanul deține rezerve de petrol în 2025 de aproximativ 7 miliarde de barili și rezerve de gaze de aproximativ 60 de trilioane de metri cubi (Tcf), potrivit raportului Departamentului de Energie al SUA, relatează Eurasianet.org, care citează documentul invocat.  Practic, toată producția Azerbaidjanului este generată offshore.

Producția de petrol a scăzut de la aproape 1 milion de barili pe zi (b/d) în 2010 la aproximativ 600.000 b/d în prezent. Între timp, producția de gaze naturale a atins un nivel record în 2023 (ultimul an pentru care sunt disponibile date), totalizând 1,3 Tcf. Azerbaidjanul maximizează producția de gaze pentru a îndeplini angajamentele ambițioase de aprovizionare ale UE.

Rezervele dovedite de petrol ale Kazahstanului au depășit 30 de miliarde de barili în 2025, iar rezervele de gaze au fost fixate la 85 Tcf. Aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi de țiței și 400.000 de barili pe zi de combustibili lichizi petrolieri au fost extrași în 2024.

Țara a produs 1 Tcf de gaze naturale, din care cea mai mare parte a fost utilizată pentru consumul intern.

Aproximativ o treime din gazul extras „a fost reinjectat pentru a crește producția de petrol”, potrivit sondajului Departamentului de Energie, care adaugă că „gazul natural produs la Tengiz și Kashagan este în general bogat în sulf și, prin urmare, necesită o manipulare specială și cheltuieli suplimentare pentru procesare”.

Turkmenistanul deține a cincea cea mai mare rezervă de gaze naturale dovedite din lume, 400 Tcf în 2025, se arată în raport. Producția de gaze naturale uscate a ajuns la 3,0 Tcf în 2023, cel mai mare total anual de când au început să fie ținute înregistrările în 1992.

Majoritatea exporturilor se îndreaptă în prezent spre est, spre China, dar Ashgabat caută să extindă opțiunile de export, inclusiv spre sud printr-o rută trans-afgană.

Departamentul de Energie evidențiază un obstacol în calea extinderii exporturilor de gaze turkmene către Europa. „Emisiile ridicate de metan din zăcămintele sale de petrol și gaze naturale amenință perspectivele Turkmenistanului de a intra pe piața europeană a gazelor naturale printr-o potențială conductă transcaspică”, notează acesta.  Rezervele de petrol sunt relativ minore, totalizând 600 de milioane de barili, producția anuală ajungând la 275.000 b/zi în 2024.

La fel ca Turkmenistanul, rezervele de petrol ale Uzbekistanului sunt relativ neglijabile, la 594 de milioane de barili, cu o producție de 63.000 b/zi în 2024, aproximativ o treime din nivelul producției de vârf a țării în urmă cu 25 de ani.

Rezervele dovedite de gaze uzbece sunt de 65 Tcf, producția ajungând la 1,5 Tcf în 2023. Uzbekistanul este singurul dintre cele patru state acoperite de raportul Departamentului de Energie care nu își poate satisface propriile nevoi de consum de energie.

Kazahstanul este al optulea producător de cărbune din lume și singurul producător major dintre cele patru state caspice analizate. Aproximativ 130 de milioane de tone scurte de cărbune au fost extrase în Kazahstan în 2023, cu aproape 40 de milioane de tone exportate.

Cea mai mare parte a cărbunelui extras, inclusiv exporturile, a fost folosit pentru generarea de energie electrică.

Cărbunele este, de asemenea, „o sursă majoră de energie pentru industria minieră și topitorie”, se arată în raport.

Un fotbalist al echipei Botafogo şi-a pierdut un dinte într-o încăierare după derbiul cu Flamengo

VIDEO Rareș Bogdan a izbucnit după ce a văzut discuțiile dintre Trump și Putin despre Ucraina: Dacă nu investești, te trezești cu dușmanul în casă!