VIDEO Nicolae Ciucă spulberă miturile despre operațiunea din Nassiriya: ‘Vă spun cu toată responsabilitatea, fără reținere’

Întrebat despre ce s-a petrecut în noaptea de 14-15 mai 2004, Nicolae Ciucă a explicat că de fapt batalionul său nu a avut zone de responsabilitate în Nassiriya.

„Am aflat că cineva a spus – domnul general Bădălan, pe care îl respect și îl voi respecta toată viața -, că nu am fost în terenul de operații și nu am executat misiuni. Nu vreau să se înțeleagă că, atât timp cât militarii români au fost în Irak și Afganistan, au fost în concediu. Ceea ce vreau să subliniez este că Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii – nu a avut zone de responsabilitate în Nassiriya și, prin urmare, nu putea să extragă niciun militar, chiar român fiind, din interiorul localității.

Tot ce s-a întâmplat la Nassiriya, în mod special la CPA, acolo unde s-a întâmplat ca soldații să țină sub foc și să fie imposibil să elibereze militarii și civilii de acolo, era în responsabilitatea structurii italiene, care deținea controlul și îndeplinea misiuni în localitatea Nassiriya. Românii erau responsabili de o zonă din afara localității Nassiriya. Noi desfășuram misiuni de responsabilitate specifică. Misiunea noastră a fost una de stabilitate și reconstrucție (…) Mandatul l-am primit când am plecat în misiune de la Comandamentul Operațional Întrunit. Acest mandat a fost aprobat în CSAT și în Parlament, și nu putea fi modificat.

Nu știu care erau procedurile exacte, discutăm de acum 20 de ani. În momentul în care noi am raportat acasă tot ce se întâmpla, și italienii erau sub același mandat. Am făcut în așa fel încât să ne îndeplinim misiunile“, a explicat Nicolae Ciucă la ‘În Opoziție’ cu Denise Rifai.

 

Ciucă despre operațiunile din Nassiriya: „Riscam să fim trași la răspundere în fața instanțelor militare“

Ciucă a spus că ordinele erau clare și nu se putea interveni pentru că nu exista un mandat aprobat în acest sens.

„Dacă încălcam acest mandat, riscam să fim trași la răspundere în fața instanțelor militare. Este obligatoriu să respecți mandatul; nu își poate permite nimeni să îl ignore, deoarece există riscul de a pune în pericol viața militarilor și misiunile. Când pleci într-un teatru de operațiuni, cu un mandat specific, dotarea, tot ceea ce ține de logistică, sprijinul misiunii, este aliniat acelui mandat“, a punctat Ciucă.

Liderul PNL a dorit să sublinieze încă un aspect: „Când vorbim de această chestiune, eu am înțeles: dacă au ceva cu mine pentru că am intrat în politică, îmi asum. Dar să nu denigreze și să nu ducă în derizoriu activitatea și misiunile Armatei Române. Colegii mei, cu care m-am întâlnit, mi-au spus că un camarad a fost sunat de fiica lui din Germania, întrebând-o: „Mamă, tu ai fost în misiune sau unde ai fost?”. Este regretabil și inacceptabil așa ceva.

Vă spun cu toată responsabilitatea, fără reținere: ce s-a întâmplat atunci a fost prima dată, după Al Doilea Război Mondial, când Armata Română a executat foc în afara teritoriului național“, a adăugat Nicolae Ciucă.

content-image

Ciucă: ‘Ce ține de Armata, pariez candidatura mea și nu numai’

Nicolae Ciucă este de părere că toate aceste atacuri privind episodul bătăliei de la Nassiriya au ca miză intrarea lui în politică.

„Știți care e partea cea mai dubioasă? De ce nu a vorbit nimeni cu niciun militar de la Batalionul 26, cei care au fost implicați nemijlocit în misiune? Trecem peste. Dacă vorbim despre mine, cel care a decis să intre în politică, atunci să aibă treabă cu mine, nu cu militarii de la vremea respectivă! Noi am făcut tot ce a ținut de noi ca, în 2002-2004, țara asta să fie acceptată în NATO. Ne-am dus acolo cu tot ce am avut… acelea au fost condițiile la vremea respectivă. Dar să duci în derizoriu tot ce s-a întâmplat, să batjocorești asta pentru un demers absolut politic, lipsit de conținut, mi se pare prea mult.

Vă spun la modul cel mai serios că mi se pare că se depășesc niște limite: nu au cu ce să mă atace, nu am intrat în combinații, nu am făcut alte chestiuni pentru care o parte dintre politicienii de azi sunt acuzați. Atacați-mă pentru orice altceva, dar nu armata!

Ce ține de Armata, pariez candidatura mea și nu numai. Asta am acut toată viața mea!“, a subliniat Ciucă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Prima reacție din PSD după ce Klaus Iohannis a spus că nu vrea o lege pentru el: ‘Boss, hai acasă că te așteaptă ANAF’

Iohannis, după inundaţii: Este probabil problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor