VIDEO Premieră mondială în China: Roboți umanoizi participă la un semimaraton în Beijing

Organizat în „E-Town”, o zonă de dezvoltare tehnologică din capitala chineză, evenimentul, la care au participat şi atleţi în carne şi oase, a fost o ocazie de a împinge la limită aceste maşini bipede.

La linia de start a cursei de 21 de kilometri, în sunetul muzicii pop din difuzoare, roboţii au pornit, făcând primii paşi, uneori ezitanţi. Pe partea cealaltă a drumului, oamenii, care alergau pe o pistă separată, şi-au scos telefoanele mobile pentru a imortaliza startul maşinilor.

Un android mic a căzut la pământ şi s-a ridicat singur după câteva minute, în aplauzele mulţimii. Un altul, proiectat să arate ca un Transformer, a deviat de la traseu, a lovit o barieră şi a doborât un inginer.

„A alerga pe o pistă poate părea un pas mic pentru un om. Dar pentru un robot umanoid, este într-adevăr un salt uriaş”, a declarat joi pentru AFP Liang Liang, director adjunct al comitetului de management al E-Town. „Acest maraton este un nou pas spre industrializarea roboţilor umanoizi”, a adăugat el.

Aproximativ douăzeci de echipe din toată China au luat parte la concurs, cu roboţi cu dimensiuni cuprinse între 75 şi 180 de centimetri şi cântărind până la 88 de kilograme.

Unii roboţi au funcţionat autonom, în timp ce alţii au fost controlaţi de la distanţă. Inginerii au declarat pentru AFP că scopul a fost acela de a testa performanţele şi fiabilitatea androizilor. Prioritatea este de a ajunge la capătul traseului, nu de a câştiga cursa, spun ei.

Tiangong, cel mai rapid robot, a parcurs traseul în 2h40’42”. Este foarte departe de timpul necesar oamenilor pentru parcurgerea acestei distanţe, care este în general mai mic de o oră pentru cei mai buni alergători.

Acest semimaraton „este un impuls extraordinar pentru întregul sector al roboticii”, spune Cui Wenhao, un inginer în vârstă de 28 de ani de la compania chineză Noetix Robotics. „Sincer, sectorul are puţine oportunităţi de a-şi putea folosi maşinile astfel, la turaţie maximă, pe o asemenea distanţă şi pentru o perioadă atât de lungă. Este un test solicitant pentru baterii, motoare, structură şi chiar algoritmi”, subliniază el.

Ca antrenament, unul dintre roboţii companiei a alergat în fiecare zi echivalentul unei jumătăţi de maraton, la un ritm de peste 8 km/h, explică el.

Un alt tânăr inginer, Kong Yichang, în vârstă de 25 de ani, de la compania DroidUp, susţine că acest semimaraton contribuie la „punerea bazelor” unei prezenţe mai mari a acestor roboţi în viaţa noastră.

„Ideea (din spatele acestei curse) este că roboţii umanoizi se pot integra cu adevărat în societatea umană şi pot începe să facă sarcini pe care le fac oamenii”, adaugă el.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, încearcă să devină lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale (AI) şi al roboticii. Astfel, China se poziţionează ca un adversar direct al Statelor Unite, cu care este angajată în prezent într-un război comercial.

Companiile chineze, în special cele din sectorul privat, au din ce în ce mai mult succes în domeniul noilor tehnologii.

În ianuarie, start-up-ul DeepSeek a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume cu robotul său conversaţional alimentat cu inteligenţă artificială, pe care susţinea că l-a dezvoltat la un cost mult mai mic decât rivalilor americani precum ChatGPT.

România a încheiat Campionatul Mondial Under-18 cu o victorie

FC Argeș, victorie clară cu 3-0 în fața liderului Csikszereda