Președintele României, Nicușor Dan, a tras un semnal de alarmă în legătură cu amploarea și gravitatea violenței împotriva femeilor în România. În conferința de presă de luni, acesta a reacționat la datele prezentate de jurnaliști privind cele peste 30 de cazuri de femicid raportate în primele șase luni ale anului 2025 și la procentul îngrijorător de femei supuse violenței fizice sau psihice — peste 50% dintre victimele raportate.
Întrebat ce mesaj are pentru autorități și ce poate face în calitate de președinte, Nicușor Dan a declarat că „nu este vorba doar de Guvern, este vorba și de activitatea Parchetului”. A adăugat că, din ceea ce a observat până acum, „multe din cazurile astea erau ale unor oameni care au recidivat”, pentru că, spune el, „sunt cetățeni români care au amenințat cu moartea jurnaliști și nu li s-a întâmplat nimic”.
Președintele consideră că una dintre cauzele profunde ale acestui fenomen este slăbiciunea statului în aplicarea legii. „Statul român nu dă o impresie de forță, de fermitate, care să descurajeze tipul acesta de manifestări”, a spus el, subliniind că deși se poate discuta despre calitatea legilor, „lucrul cel mai important este că legile nu sunt aplicate sau sunt aplicate într-un termen care încurajează infracțiunea”.
Deși a precizat că Administrația Prezidențială nu a finalizat o analiză detaliată, a promis că acest subiect va fi tratat cu prioritate. „Vă mărturisesc că nu am ajuns la momentul la care să facem o analiză temeinică a activității Parchetului, dar în momentul în care o vom face, acest fenomen o să fie dintre cele la care ne vom uita cu atenție.”
Întrebat direct dacă vede violența împotriva femeilor ca pe o problemă gravă în România, răspunsul președintelui a fost ferm: „Da, este o problemă gravă. Este o problemă de mentalitate, în ceea ce privește condiția femeii, și este o problemă de slăbiciune a statului român față de acest fenomen.”