Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a resfințit joi Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Clinceni, județul Ilfov. „A zidi un altar sfânt este o jertfă și doar cei care împlinesc o astfel de jertfă știu cât de greu și minunat este acest sacrificiu”, a subliniat Preasfinția Sa, conform basilica.ro.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat slujba de sfințire a lăcașului de cult, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele Alexandru Trușcă, consilier patriarhal; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele Ionuț Alexandru Turcu, inspector eparhial; părintele paroh Gheorghe Gheorghe, tatăl cântăreței Elena Gheorghe.
Preasfinția Sa a evocat personalitatea Mitropolitului Partenie Clinceni al Moldovei și Sucevei, originar din localitate, care a slujit în fosta biserică a parohiei.
„Pe actualul amplasament a mai existat o veche biserică, zidită în anul 1680, în timpul Domnitorului Şerban Cantacuzino. Documentele legate de vechea biserică sunt foarte puţine, se ştie că printre preoţii ce au slujit aici s-a numărat şi Mitropolitul Partenie Clinceni, fiu al satului”.
Totodată, ierarhul l-a felicitat pe preotul paroh Gheorghe Gheorghe, care a coordonat lucrări de renovare a lăcașului de cult încă din anul 1988.
„Datorită purtării de grijă a părintelui paroh Gheorghe Gheorghe, a fost adus aici un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, spre a fi ocrotitor şi rugător al credincioşilor parohiei Clinceni”.
Din anul 2014, biserica a trecut prin ample lucrări, fiind reconstruită aproape în întregime, iar între 2019 și 2021 a fost pictată.
Episcopul vicar patriarhal a subliniat că zidirea unui lăcaș de cult este un mare dar și o binecuvântare pentru ctitori.
„Este un dar, pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la ridicarea și înnoirea sfântului lăcaș vor rămâne în istorie, însă nu doar în istoria localității, ci mai ales în istoria mântuirii, la Dumnezeu. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat și Înălțat la ceruri să ocrotească această biserică și să binecuvânteze pe părintele paroh și pe ceilalți părinți împreună slujitori, pe toți ctitorii, binefăcătorii și închinătorii ei”, a încheiat Preasfinți Sa.
În continuare, Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior amenajat în apropierea lăcașului de cult.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a evidențiat virtuțile Păstorului cel Bun din Evanghelie, reprezentat de Mântuitorul Iisus Hristos.
„Păstorul Cel bun are o calitate principală şi anume aceea de dăruire de sine, de jertfelnicie. Iar în măsura în care se dăruieşte altora, el îi poate păstori. Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate că El Însuşi este modelul oricărui păstor, că toată iubirea Lui, toată lumina Lui se revarsă în Biserică, în lucrarea pastorală a Bisericii, care este Trupul Său tainic în lume. Iisus este Păstorul Cel Bun (In 10,11), iar noi suntem oile şi mielușeii turmei Sale (cf. In 21,16-18)”.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a făcut referire la afirmația Mântuitorului „Eu sunt ușa oilor”, spunând că aceasta este cea închisă și deschisă de stăpân.
„Dumnezeu Tatăl Cel ceresc este stăpânul absolut al tuturor, iar El atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Ușa, sau poarta centrală şi unică a noastră către dobândirea mântuirii și a Împărăției lui Dumnezeu este doar Hristos Domnul singur”.
Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a atras atenția asupra faptului că nu trebuie păstrată nicio portiță de comunicare cu păcatul, deoarece pe acolo cetatea sufletului nostru poate fi dărâmată.
„Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ocrotească această biserică şi pe toţi închinătorii şi binefăcătorii ei, să răsplătească tuturor credința, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântați ani!”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru ctitorii lăcașului de cult trecuți la viața veșnică.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a înmânat Ordinele și Distincțiile oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia sfințirii bisericii.
Ordinul Maica Domnului Oranta pentru clerici a fost oferit preotului paroh Gheorghe Gheorghe, pentru activitatea realizată în parohie, iar doamna preoteasă Marioara Man Gheorghe a primit Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu. Epitropul Aurel Dragnea a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni.
Primarului localității, Adrian Budeanu, i-a fost oferit Ordinul Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României pentru mireni. Diploma Anului Omagial 2025 cu medalie a fost acordată Consiliului Local Clinceni, domnului Marian Zamfir și doamnelor Alina Ștefania Buterez și Daniela Filimon.
Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost acordată Consiliului Parohial și domnilor Paul Botescu, Iancu Gheorghe Ungureanu și Gheorghe David.
De asemenea, Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Comitetului Parohial și doamnelor Anca Andreea Fotescu, Paula Gina Baranovschi, Ileana Tatiana Stoenescu și Nicoleta Lăzărescu.