VIDEO Rușii au inițiat ‘cel mai negru scenariu’: Atacul care dă fiori tuturor vecinilor Ucrainei

Cel puţin nouă civili au fost răniţi, inclusiv un copil, duminică seara, ca urmare a atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşului Zaporojie din sud-estul ţării, au declarat luni oficiali ucraineni, potrivit Reuters.

Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate, a precizat Ministerul de Interne al Ucrainei pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ucrainenii susțin că Rusia vizează centralele nucleare și plănuiesc o mare lovitură înainte de venirea iernii.

„Conform serviciilor de informaţii ucrainene, Kremlinul pregăteşte lovituri asupra unor obiective nucleare critice din Ucraina înainte de sosirea iernii”, a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe reţeaua X.

„Sunt vizate în special dispozitivele de distribuţie deschise (de la centrale nucleare) şi substaţii de transmisie, esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţilor nucleare”, a mai spus el.

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia, arată o analiză a postului AlJazeera.

„Este dificil când avem de-a face cu factorul militar, dacă mai mulți factori catastrofali se însumează, se poate ajunge la o explozie. Este dificil să spunem dacă și cum s-ar putea întâmpla, depinde de cum s-ar putea produce explozia. Sunt îngrijorări cu privire la strctura exterioară de siguranță a reactoarelor, care ar putea fi afectată de o explozie din exterior, dar și cu privire la funcționarea în sine a reactoarelor, care trebuie răcite constant cu apă. Dacă răcirea este întreruptă, atunci combustibilul nuclear se va topi, se va crea o presiune puternică și totul poate să explodeze” a explicat profesorul Michael Black.

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizbil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer ” a explicat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Centrala, construită după modelul sovietic, are șase reactoare răcite cu apă, care funcționează cu Uraniu 235, fiecare cu o capacitate de 950 de megawați, suficientă pentru a alimenta 900 de locuințe într-un an.

Legătura neștiută dintre o dantură perfectă și succesul în viață

În Marea Britanie se pregătește o revoluție: Guvernul anunță ‘decizii dificile și dureroase’