VIDEO Se complică situația în Asia: China simulează practic o invazie masivă a Taiwanului

China a lansat, marţi, ultima sa rundă de jocuri de război în jurul Taiwanului, declarând miercuri că acestea poartă numele de cod ”Strait Thunder-2025” şi reprezintă un ”avertisment sever” împotriva separatismului.

Republica Populară Chineză revendică Taiwanul prin politica sa ”o singură Chină” de când războiul civil chinez a forţat guvernul învins al Republicii Chineze să se refugieze pe insulă în 1949 şi a promis să aducă Taiwanul sub conducerea Beijingului, prin forţă dacă este necesar.

Guvernul din Taiwan respinge cu fermitate pretenţiile de suveranitate ale Chinei.

China şi Taiwanul au fost aproape să intre în război de mai multe ori din 1949. Cele două părţi au luptat ultima dată pe scară largă în 1958, când forţele chineze au bombardat insulele Kinmen şi Matsu controlate de Taiwan timp de mai bine de o lună, în paralel cu lupte navale şi aeriene.

Câteva date despre tensiunile anterioare:

– Înaintea primelor alegeri prezidenţiale directe din Taiwan, în 1996, China a efectuat teste cu rachete în apele din apropierea insulei, în speranţa de a împiedica populaţia să voteze pentru Lee Teng-hui, pe care China îl suspecta de a avea opinii pro-independenţă. Lee a câştigat în mod convingător.

– În august 2022, furioasă pe o vizită la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA de atunci, Nancy Pelosi, China a organizat mai multe zile de jocuri de război în jurul Taiwanului, inclusiv lansări de rachete balistice, dintre care unele au survolat Taipeiul, şi simulări de atacuri maritime şi aeriene pe cerul şi în apele înconjurătoare.

– În aprilie 2023, China a organizat trei zile de exerciţii în jurul Taiwanului, afirmând că a testat capacităţile militare integrate în condiţii de luptă, după ce a exersat atacuri de precizie şi blocarea insulei. Aceste exerciţii au avut loc după ce preşedintele de atunci al Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors la Taipei, în urma unei întâlniri la Los Angeles cu Kevin McCarthy, care la momentul respectiv era preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Cezar Avrămuță: Dezident Politic în Două Regimuri Consecutive – Descoperiri Despre Experiențele Sale

Şeful Comisiei pentru controlul SIE, Alexandru Muraru: În privinţa intenţiilor de interferenţă externă asupra proceselor electorale europene şi româneşti, se confirmă existenţa unor riscuri concrete din partea Federaţiei Ruse