Întrebată de jurnalista Andreea Dumitrescu de la Digi24 despre posibilitatea reducerii numărului de primării și a pregătirii cadrului legislativ pentru această reformă, premierul a răspuns:
„Dumneavoastră ați înțeles asta. Eu am spus că se vor stabili noi norme pentru personalul din primării, care să țină cont de populația reală și de actualele realități.
Vor fi, probabil, primării la care personalul — iertați-mă — fiind umflat, va trebui redus. Vor fi și alte autorități — primării, consilii județene — care au un personal calculat corect, care vor avea spațiu să angajeze, dacă va fi cazul.
Aceasta va rezulta dintr-o analiză obiectivă și va exista o flexibilitate din partea primăriilor să-și gestioneze aceste aspecte de personal — atât prin grila de salarizare maximală, dacă primesc bani de la stat, cât și prin organigramă.
Dar, în mod cert, în multe locuri va fi o reducere de personal, pentru că o parte din structurile administrației locale, ca și cele centrale, au personal excedentar. Nu trebuie să fugim de această chestiune.”
În ceea ce privește reforma de fond a structurii teritoriale, Ilie Bolojan a precizat:
„În ceea ce privește reducerea numărului de unități administrative, prin comasări, fuziuni etc., aceasta ar putea deveni un subiect serios de discutat după ce acest prim pachet este pus în practică. Oricum, în toate țările în care s-au făcut astfel de fuziuni, ele s-au aplicat la final de mandat, pentru mandatul următor.
Așadar, chiar dacă aceste lucruri s-ar discuta în perioada următoare, aplicarea lor, foarte probabil, nu s-ar putea face decât în 2028.
Din punctul meu de vedere, e bine să ne concentrăm pe ceea ce suntem cu toții de acord astăzi — pe ce este necesar și generează efecte imediate. Avem și o presiune de timp. Iar după ce evaluăm cum funcționează administrația, putem discuta în 2026–2027 și despre ceea ce ați menționat: o a doua componentă de reformă — reducerea numărului de unități administrative.”
Premierul a mai subliniat că reforma este susținută, în linii mari, de coaliția de guvernare și că un grup de lucru va începe săptămâna viitoare elaborarea unui pachet detaliat, ce va include și revizuirea impozitării proprietății.
„Aceste aspecte de reformă au un acord de principiu în coaliție. Grupul de lucru, care va fi format săptămâna viitoare, va lucra pe toate aceste componente, inclusiv pe partea de impozitare a proprietății.
Scopul este ca, în a doua jumătate a lunii iulie, să putem veni cu un pachet detaliat. Dar mi s-a părut normal să știți la ce se lucrează.
Cei care lucrează în aceste echipe vor comunica, la momentul potrivit, propuneri concrete — pe cifre, date, analize comparative. Vor fi dezbateri, vom primi propuneri și sugestii de la administrațiile locale, consiliile județene, primării, astfel încât să venim cu cea mai bună formulă.
Aceasta trebuie, pe de-o parte, să facă administrația mai funcțională și performantă, dar nici să dezechilibreze tot sistemul.”
Astfel, deși primele măsuri vor viza reducerea personalului excedentar din administrația locală, o posibilă reorganizare teritorială a României ar putea deveni realitate abia începând cu următorul ciclu electoral, adică din 2028.