VIDEO Se revoltă lumea împotriva lui Netanyahu: premierul israelian a fost pus la punct în direct

 

La câteva minute după ce a început să se exprime, mai multe persoane l-au întrerupt, inclusiv un bărbat care a strigat în mai multe rânduri ”Tatăl meu a fost ucis!”. El purta un tricou cu inscripţia ”tatăl a fost asasinat, fiul a fost abandonat”, potrivit unor imagini AFP, conform News.ro.

Netanyahu a rămas stroic şi a aşteptat ca protestatarii să fie evacuaţi, timp de câteva minute, pentru a-şi relua discursul.

Atacul Hamas

Atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului a antrenat moartea a 1.206 persoane, majoritatea civile, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene, care include ostaticii ucişi sau morţi în captivitate.

Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 97 de sotatici rămân în Fâşia Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armata israeliană.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă militară împotriva Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 42.924 de palestinieni, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din Guvernul Hamas, considerate fiabile de către ONU.

Guvernul israelian este supus unor presiuni tot mai mari de către opinia publică pentru a negocia eliberarea ostaticilor, după asasinarea liderului mişcării islamiste palestiniene, Yahya Sinwar, la 16 octombrie.

Directorul Mossadului, David Barnea, urma să se întâlnească duminică, în Qatar, cu directorul CIA Bill Burns şi premierul Qatarului, pentru a discuta despre o reluare a negocierilor în vederea unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel.

O săptămână de armistiţiu, în noiembrie 2023, a permis eliberarea a 105 ostatici, însă orice negocieri ulterioare au eşuat.

Reuniune de urgență a ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă luni pentru a discuta despre situaţia din Orientul Mijlociu după o solicitare din partea Iranului, susţinută de Algeria, China şi Rusia, a anunţat duminică preşedinţia elveţiană a Consiliului, informează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

„Acţiunile regimului israelian constituie o ameninţare gravă la adresa păcii şi a securităţii internaţionale şi destabilizează şi mai mult o regiune deja fragilă”, a declarat ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, într-o scrisoare adresată consiliului format din 15 membri.

„Republica Islamică Iran, în conformitate cu principiile consacrate în Carta Naţiunilor Unite şi conform dreptului internaţional, îşi rezervă dreptul inerent la un răspuns legal şi legitim la aceste atacuri criminale la momentul potrivit”, a scris el.

Numeroase avioane israeliene au finalizat trei valuri de lovituri înainte de zorii zilei de sâmbătă împotriva unor fabrici de rachete şi a altor locaţii din apropierea Teheranului şi în vestul Iranului, a declarat armata israeliană.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a respins demersul Iranului la ONU, spunând într-o declaraţie, duminică, că Iranul „încearcă să acţioneze împotriva noastră în arena diplomatică cu afirmaţia ridicolă că Israelul a încălcat dreptul internaţional”.

„Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, avem dreptul şi datoria să ne apărăm şi vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a proteja cetăţenii Israelului”, a spus Danon.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel sâmbătă la „toate părţile să înceteze toate acţiunile militare, inclusiv în Gaza şi Liban, să depună eforturi maxime pentru a împiedica un război regional total şi pentru a reveni pe calea diplomaţiei”, conform unei declaraţii a purtătorului său de cuvânt.

Decizia care i-ar nemulțumi pe utilizatorii X! Termenii și condițiile se schimbă pentru ca platforma să-și antreneze modelele AI

Simona Halep va juca luni în primul tur la turneul WTA 250 de la Hong Kong