VIDEO Serviciile secrete estimează o nouă înfrângere pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse înaintează spre Pokrovsk: luptele se desfășoară la 7 km de oraș

În ciuda apelurilor de evacuare, a bombardamentelor constante și a apropierii trupelor rusești, unii locuitori ai orașului au decis, din diverse motive, să rămână în oraș.

Serviciul ucrainean Radio Liberty îl citează pe liderul orașului, Serhiy Dobryak. Dobryak a spus că, în ciuda încercărilor continue de a evacua civili, aproximativ 13.000 de persoane, inclusiv aproape 100 de copii, rămân în Pokrovsk.

El a spus că trupele ruse au distrus 80% din infrastructura critică a orașului cu bombardamente și lovituri aeriene.

Frontul de est de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte crâncene timp de câteva luni și un punct focal al ofensivei Rusiei în Donețk. Orașul este un important centru logistic pentru forțele ucrainene.

Pe măsură ce situația de securitate se deteriorează, gara din Pokrovsk a fost închisă pentru evacuarea civililor la începutul acestei luni. Evacuările pleacă acum de la gara din Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, un oraș aflat la 100 de kilometri vest de Pokrovsk.

Locuitorii din partea de nord a regiunii Donețk vor rămâne fără alimentare cu apă pentru o „perioadă nedeterminată” din cauza atacurilor rusești, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Vadym Filășkin, pe 3 octombrie.

 

Estimarea serviciilor de informații estoniene

În ultima săptămână, numărul mediu de atacuri rusești pe linia frontului a fost de 167 pe zi, 50% dintre ele vizând direcția Donețk a liniei frontului, potrivit serviciilor de informații militare estoniene. Serviciile secrete estoninene estimează că Ucraina ar putea fi forțată să se retragă din Pokrovsk până la finalul anului 2024.

Trupele ucrainene ar putea fi forțate să se retragă din orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat Janek Kesselmann, comandantul adjunct al Centrului de Informații Militare Estonian, în comentarii raportate de ERR pe 4 octombrie.

Frontul estic de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte aprige timp de câteva luni și un punct focal al ofensivei Rusiei în regiunea Donețk. Orașul este un important centru logistic pentru forțele ucrainene.

„În direcția orașului Pokrovsk, care se află în centrul atacurilor, Rusia a avansat undeva între 1 și 2 kilometri în ultima săptămână, iar distanța până la periferia orașului Pokrovsk, din câte știm, este de aproximativ 5 până la 7 kilometri”, a spus Kesselmann.

Dacă această intensitate continuă, este probabil ca până la sfârșitul anului 2024, forțele ucrainene să fie forțate să se retragă de la Pokrovsk și să ocupe poziții „puțin mai adânci”, a adăugat Kesselmann.

Kesselmann a subliniat, de asemenea, capturarea orașului Vuhledar de către trupele ruse ca fiind „un eveniment important” al săptămânii recente

Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a apărat Vuhledar, cheia apărării ucrainene în partea de sud a regiunii Donețk, timp de aproape doi ani. Forțele ruse au încercat să captureze orașul de la începutul invaziei la scară largă în 2022.

Vuhledar a rezistat numeroaselor atacuri în ultimele săptămâni, în timp ce forțele ruse au încercat să încercuiască orașul. Autoritățile locale au confirmat că trupele ruse au intrat în Vuhledar pe 1 octombrie. A doua zi, forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar.

„În evaluarea noastră, unitățile ucrainene au ocupat poziții defensive la aproximativ 7 până la 8 kilometri (aproape 4 mile) spre nord. Și cum Ucraina a fost forțată să se retragă din oraș, probabil că vom vedea consolidarea activităților inamice în această direcție”, a spus Kesselmann.

Pokrovsk, ca și Vuhledar, a fost una dintre țintele cheie ale Rusiei în sectorul Donețk al liniei frontului în această vară și la începutul toamnei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bărbați reținuți, după ce au ‘importat’ droguri din Spania, prin firme de curierat

Premierul Ciolacu – întrevedere cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Petru; a transmis sprijin pentru Mitropolia Basarabiei