„Am luat decizia de a consolida gruparea noastră cu forţele şi mijloacele necesare, inclusiv în ceea ce priveşte războiul electronic şi componentele fără pilot”, adică drone, a scris generalul Sîrski pe Facebook.
Rusia a revendicat în ultimele zile recâştigarea mai multor localităţi în Kursk şi de asemenea ocuparea unui sat în provincia ucraineană vecină Sumî. Situaţia trupelor ucrainene din Kursk s-a înrăutăţit accelerat săptămâna trecută, o serie de analişti şi bloggeri militari avertizând că o parte semnificativă a grupării de forţe ucrainene riscă să fie încercuită acolo de trupele ruse.
Potrivit hărţilor de front publicate vineri de platforma ucraineană de analiză militară DeepState, circa două treimi din trupele ucrainene din regiunea Kursk erau aproape încercuite de trupele ruse. Această grupare semi-încercuită mai putea avea o comunicare cu efectivele armatei ucrainene dislocate în apropierea graniţei doar pe un coridor terestru cu o lungime de circa un kilometru şi o lăţime de sub 500 de metri, în timp ce armata rusă încerca să taie şi acest coridor.
Totuşi, comandantul-şef al armatei ucrainene a susţinut luni că acest risc a fost între timp îndepărtat şi că situaţia la graniţa dintre Ucraina şi Rusia este „sub control”. „În prezent, nu există nicio ameninţare de încercuire a unităţilor noastre din regiunea Kursk”, a spus generalul Oleksandr Sîrski.
În schimb, el pare să recunoască faptul că trupele ucrainene pierd teren în Kursk, afirmând că „unităţile iau măsuri adecvate pentru a manevra către linii defensive mai avantajoase”, o expresie folosită de obicei atât de armata rusă, cât şi de cea ucraineană pentru a semnala o retragere, notează sursele citate.
De asemenea, pe rețelele de socializare au început să fie publicate filmări cu presupuși soldați ucraineni capturați de ruși sau care se predau forțelor rusești. O confirmare oficială nu există din partea celor două părți aflate în conflict.
Ofensiva din 6 august
În ofensiva lansată pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk trupele ucrainene au ocupat iniţial o suprafaţă de aproximativ 1.300 de km pătraţi, profitând de desfăşurarea slabă a armatei ruse acolo. În timp ce armata ucraineană a angajat în această operaţiune unele dintre cele mai bune unităţi ale sale, numeroşi soldaţi ruşi tineri recruţi au fost luaţi uşor prizonieri în ziua atacului.
În urma acţiunilor contraofensive ruseşti, susţinute şi de soldaţi nord-coreeni, care au suferit pierderi grele, la începutul lunii martie armata ucraineană mai controla în Kursk doar aproximativ o treime din teritoriul iniţial, care între timp s-a redus şi mai mult, o analiză a platformei DeepState estimând la circa 289 de kilometri pătraţi suprafaţa rămasă sub controlul trupelor ucrainene în această provincie rusă.
Un obiectiv al acestei incursiuni ucrainene a fost să forţeze Rusia să diminueze presiunea pe frontul din estul Ucrainei, însă armata rusă şi-a continuat înaintarea pe acest front. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră teritoriul ocupat în Kursk drept o posibilă monedă de schimb, în timp ce creşte presiunea din partea preşedintelui american Donald Trump pentru o încetare a focului şi încheierea ulterioară a unui acord de pace.
Potrivit DeepState, o influentă platformă de analiză ucraineană a evoluţiilor de pe front, numai între 2 şi 9 martie, teritoriul din Kursk controlat de armata ucraineană s-a redus de la 407 la 288,8 kilometri pătraţi. Ucraina a controlat la un moment dat, în prima etapă a incursiunii sale, peste 1.00 de kilometri pătraţi în Kursk.
Acest eşec dramatic al Ucrainei în Kursk vine după ce SUA au întrerupt furnizarea de arme şi partajarea de informaţii către Kiev pentru a-i forţa pe ucraineni să se aşeze fără întârziere la masa negocierilor cu Rusia.
Teritoriul din ce în ce mai mic pe care Kievul îl controlează în regiunea Kursk era văzut de autorităţile de la Kiev drept unul din atuuri pentru a recupera, în cadrul unor eventuale negocieri, o parte din teritoriul pe care Rusia îl ocupă în Ucraina.
Armata rusă continuă atacurile de-a lungul întregului perimetru al apărării ucrainene în sectorul oraşului Sudja din regiunea Kursk, a transmis luni corespondentul de război ucrainean Vitali Butusov, citat de publicaţia locală Dialog, indicând că, sub intensitatea focului inamic, unele unităţi ucrainene au fost nevoite să retragă pe noi linii defensive, dar apărarea ucraineană în zona încearcă să reziste. Situaţia rămâne nefavorabilă pentru ucraineni din punct de vedere tactic, în timp ce forţele ruse păstrează un avantaj numeric, a spus el.
Într-unul din episoadele-cheie ale luptelor de săptămâna trecută, forţele ruse a încercat să taie poziţiile ucrainene de-a lungul graniţei. În acest scop, au fost dislocate două batalioane de trupe speciale nord-coreene, care au atacat în zona localităţii Guevo.
În plus, în cadrul ofensivei sale în Kursk, armata rusă a încercat să utilizeze o conductă de gaze ca rută sigură de aprovizionare. Cu toate acestea, zona respectivă este supravegheată permanent de către forţele ucrainene, care controlează ieşirile din conductă.
Dar situaţia rămâne acum extrem de dificilă
Armata rusă are un avantaj numeric în trupe şi drone, iar în unele zone a reuşit să avanseze. Cu toate acestea, nu există nicio ameninţare de încercuire a grupării de forţe ucrainene, afirmă Butusov, citat de publicaţia Dialog, deşi în ultimele zile acest pericol a fost menţionat de mai mulţi experţi şi chiar oficiali militari ucraineni.
Luptele de la Sumî: forţele ruse încearcă să-şi consolideze prezenţa în regiune
Forţele ruse încearcă să-şi consolideze prezenţa în apropierea localităţii ucrainene Novenke, în regiunea Sumî, la frontiera cu Rusia, după ce au reuşit să pătrundă aici săptămâna trecută, a comunicat luni purtătorul de cuvânt al Gărzii de Frontieră ucrainene, Andrii Demcenko, citat de EFE. „Sunt mici unităţi de asalt, formate din câteva persoane. Încearcă să pătrundă pe teritoriul nostru, acumulând forţe, pentru a avansa mai departe în interiorul teritoriului Ucrainei, probabil pentru a ne tăia rutele logistice”, a declarat Demcenko în cadrul unei intervenţii la televiziunea ucraineană.
Armata ucraineană, potrivit acestuia, încearcă să-i împiedice pe ruşi să sporească numărul trupelor de partea ucraineană a frontierei, prin tiruri de artilerie şi drone.
Această operaţiune transfrontalieră rusă care, în acest moment, are o amploare limitată, face parte din eforturile Moscovei de a recuceri teritoriul ocupat de Ucraina în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Sumî. Novenke este situat lângă teritoriul pe care Ucraina continuă să îl controleze în regiunea Kursk.
Doar în weekend, autorităţile ruse au anunţat recucerirea a patru localităţi în regiunea Kursk, deţinute anterior de armata ucraineană, care a lansat operaţiunea transfrontalieră ce i-a permis să cucerească acest teritoriu cu puţin peste o jumătate de an în urmă.
Atacul la rafinăria rusă
În acelaşi timp, drone ucrainene au ţintit o rafinărie de petrol rusă din oraşul Novokuibîşevsk în cursul nopţii, au declarat luni autorităţile ucrainene, potrivit dpa.
Andrii Kovalenko, şeful Centrului pentru combaterea dezinformării de pe lângă Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, a subliniat într-o postare pe Telegram că această rafinărie are o importanţă strategică pentru armata rusă, căreia îi asigură o aprovizionare stabilă cu combustibil.
Anterior, canalele ruseşti de Telegram au raportat explozii şi un incendiu la rafinărie respectivă. Agenţia rusă de stat TASS a relatat doar că un depozit din oraş a luat foc.
Viaceslav Fedorişcev, guvernatorul regiunii ruse Samara pe teritoriul căreia se află rafinăria din Novokuibîşevsk, a transmis pe reţeaua de socializare rusă VK că atacul ucrainean a fost un eşec, susţinând că nu au existat incendii şi pagube. Dar afirmaţiile sale au fost contestate de locuitori din zonă, care au postat pe reţelele de social media imagini cu incendiul de la rafinăria din Novokuibîşevsk.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, nouă drone ucrainene au fost doborâte în noaptea de duminică spre luni deasupra teritoriului Rusiei, inclusiv trei deasupra regiunii Samara, lângă fluviul Volga.