VIDEO Tradițiile încă se mai țin în județul Giurgiu, datorită bisericii: Un obicei unic are loc an de an

Parohia Herăști, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, a organizat, sâmbătă, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Județean al Obiceiurilor de Primăvară.

Cu ocazia evenimentului, părintele paroh Mihăiță Podaru a vorbit despre semnificația obiceiului Buienițului, specific localităților în care sunt prezente comunități de bulgari și sârbi:

„A avut loc acest festival al obiceiurilor și tradițiilor de Florii și Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, fratele Martei și al Mariei, pentru a arăta că există înviere din morți, ca oamenii să fie pregătiți, încă din vremea aceea, pentru slăvita Sa Înviere, copiii din comunitatea noastră merg cu colindul. Este vorba despre un colind de flori, numit Buieniț, care se cântă în limba bulgară. De asemenea, se mai păstrează și alte colinde precum Lazărea și Sălcioara.”, a spus, pentru Trinitas TV, părintele paroh Mihăiță Podaru, de la Parohia ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Herăști, județul Giurgiu.

La acest festival au participat copii din satele unde sunt comunități de bulgari și de sârbi.

”Suntem la cea de-a XV-a ediție a Festivalului de colindă de primăvară „Mugurel de Sălhioar”, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, dar și cu Parohia Herăști.

Vreau să spun că anul acesta, pe lângă cetele tradiționale de colindători, am avut și cete noi. Localitatea Prundu este o nouă venită în festival. Din nouă localități au fost prezenți copii în cadrul festivalului nostru. Au venit cu Lazărul, cu Buienițul, cu salcia, cu florile, dar și cu colinde și pricesne care se cântă în preajma acestei mari sărbători.”, a declarat Mihaela Pețanca, manager la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii din județul Giurgiu.

În curtea lăcașului de cult, copiii au intonat cântări și pricesne specifice Postului Mare.

Situație ciudată în Mureş: Din cauză că sunt tot mai puține vaci, a scăzut și numărul turiștilor

Ultimul zbor al elicopterului N216MH: o poveste începută cu zâmbete și sfârșită în apele învolburate ale râului Hudson