Hotelul a fost scos la licitație de mai multe ori începând din 2016 și, după ce a trecut prin toate etapele administrative, va fi preluat de un investitor controversat, conform Click.ro.
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, împreună cu autoritățile locale, nu au dorit să se implice în problemele Hotelului Traian, iar procesul de înstrăinare a imobilului către un nou proprietar a continuat fără obstacole. Licitația a avut loc în iunie, iar tranzacția a fost finalizată o lună mai târziu, cu o clauză suspensivă, până când autoritățile decid dacă își vor exercita dreptul de preempțiune pentru achiziționarea acestui monument istoric.
Deși speranțele de a salva clădirea păreau mici, investitorii care au preluat-o speră să o restaureze din ruine. Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a detaliat starea actuală a Hotelului Traian, care este parțial dezafectat și folosit pentru locuințe sociale și alte funcțiuni. Valoarea de vânzare a imobilului este estimată la 1.294.399 de euro, fără TVA.
Consilierul județean Doru Coșei a exprimat un optimism moderat, subliniind importanța clădirii pentru comunitatea locală. Acesta a spus că Hotelul Traian, un monument istoric din perioada Imperiului Habsburgic, a fost neglijat după transferul său în 1918 către Statul Român și a suferit o deteriorare continuă, în special după Revoluție. Cu toate acestea, Coșei speră că noul investitor va reface frumusețea clădirii, care a contribuit la degradarea centrului istoric al stațiunii. În ceea ce privește investitorul, Coșei a menționat că, deși nu îl cunoaște personal, există speranțe datorită sumei considerabile pe care o va investi în restaurare
Investitorul, supranumit „omul baronului de Olt”, are un trecut controversat, fiind condamnat în 2019 pentru schimbarea ilegală a destinației fondurilor europene, fapt pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare și a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
De asemenea, a apărut pe internet un proiect colectiv de revitalizare a Hotelului Traian, care își propune să strângă 200 de investitori, fiecare contribuind cu 15.000 de euro. În ciuda îngrijorărilor legate de seriozitatea investitorului, Coșei rămâne optimist, considerând că, deși nu se știe exact cât va investi acesta, starea deplorabilă a clădirii predecesorului său, fostul proprietar Gavrilescu, nu poate fi depășită.