Viktor Orban este speriat de planul de victorie al lui Zelenski. Premierul Ungariei vrea ca UE să discute cu Rusia

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri occidentali care are relaţii amiabile cu Rusia, a declarat că Planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski îl „îngrozeşte” şi şi-a anunţat intenţia de a promova ideea unor discuţii ale UE cu Rusia.

„Ceea ce a prezentat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător”, a scris Viktor Orban pe Facebook înainte de a pleca la Bruxelles pentru summitul UE.

„Sunt printre cei care îndeamnă Uniunea Europeană să îşi schimbe strategia actuală. Uniunea Europeană a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care preşedinta Comisiei poartă responsabilitatea principală”, a continuat Orban reluându-şi vechi acuze şi reproşuri.

„Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Trebuie să se schimbe! Dar asta nu înseamnă mai multe războaie, mai multe arme periculoase şi arme cu rază lungă de acţiune, ci înseamnă că trebuie să trecem de la o strategie de război la o strategie de pace”, a arătat premierul Ungariei, făcând referire la câteva dintre prevederile planului lui Zelenski pentru încheierea războiului.

„Avem nevoie de o încetare a focului şi de negocieri de pace! Astăzi, voi continua să îi îndemn pe cancelarul german şi pe preşedintele francez, în numele întregii Uniuni Europene, să înceapă negocierile cu ruşii cât mai curând posibil, astfel încât să putem găsi o cale de ieşire din această situaţie”, a scris Viktor Orban pe Facebook, anunţând că „trei mari bătălii” se anunţă la summitul UE de joi, iar aceasta este prima dintre ele.

Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE, iar Viktor Orban a stârnit critici acerbe din partea colegilor din UE după ce a plecat într-o „misiune de pace” autoasumată la Kiev şi Moscova, apoi la Beijing, în iulie, imediat după preluarea preşedinţiei rotastive.

Planul de victorie, prezentat miercuri de Zelenski în Verhovna Rada constă în cinci puncte şi este, de fapt, un „plan pentru a forţa Rusia la pace”.

Joi, preşedintele ucrainean a prezentat planul în Consiliul European şi a declarat că dintre cei 18 lideri care au comentat „planul pentru victorie”, majoritatea au fost în favoarea acestuia.

USR a depus primele proiecte din pachetul convenit cu primarul Nicuşor Dan

Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de referinţă la 3,25%; Lagarde a semnalat riscurile de încetinire a creşterii economice