Viktor Orban își savurează momentul de glorie la summitul CPE după victoria lui Donald Trump / Cum s-a făcut remarcat în fața liderilor europeni

O îmbrăţişare cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi schimburi cordiale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul ungar a părut sigur pe el şi alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, deşi cu expresii faciale mai crispate.

În discursul inaugural, premierul suveranist ungar, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a avut un ton surprinzător de moderat, departe de obişnuitele sale atacuri virulente la adresa Bruxelles-ului, care a tăiat Ungariei mare parte din fondurile europene acuzându-l pe Orban de încălcarea „statului de drept”.

Dacă în ultima vreme a fost „mai virulent”, de data aceasta Viktor Orban „joacă acasă”, mai ales că şi-a primit oaspeţii europeni pe stadionul Puskas Arena, pe care acest politician pasionat de fotbal l-a inaugurat în 2019, explică pentru AFP această atitudine mai moderată Stefano Bottoni, istoric ungaro-italian la Universitatea din Florenţa.

Aşadar, Viktor Orban se prezintă ca o gazdă cordială, dar rămâne „imprevizibil”, atrage atenţia acest istoric.”Nu m-aş mira dacă Orban ar face ceva să surprindă publicul” la acest summit, adaugă Stefano Bottoni, în timp ce circulă zvonuri despre o videoconferinţă cu Donald Trump pe care ar pune-o la cale premierul ungar.

După victoria electorală a bunului său prieten Trump, pe care l-a susţinut deschis, Orban se vede acum „în poziţia care-i place cel mai mult, aceea de punte între UE şi SUA, el, liderul unei mici ţări” din Europa Centrală, mai remarcă istoricul citat.

Vorbind joi în faţa omologilor săi europeni despre importanţa „relaţiei transatlantice” pentru a pune capăt războiului între Ucraina şi Rusia, premierul Orban se vede de asemenea în poziţia de intermediar al păcii.

Linie directă cu Trump

El are o linie directă cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, susţin apropiaţii săi. Iar legăturile între cercurile intelectuale americane şi ungare s-au intensificat substanţial în ultimii ani. Orban a anunţat că a avut deja cu Trump o discuţie după ce acesta a câştigat alegerile în SUA şi că ei doi au „planuri mari pentru viitor”.

„Ni se spune că suntem îngrozitor de izolaţi”, dar 47 de lideri vin la Budapesta, inclusiv preşedintele ucrainean, a ironizat Tamas Menczer, şeful de comunicare al partidului conservator Fidesz condus de Orban.”Iar în acest timp, guvernul german se prăbuşeşte, Franţa şi-a pierdut de mult timp reputaţia de stabilitate politică şi lista poate continua”, completează Menczer, omiţând însă faptul că Ungaria este gazda summiturilor europene doar pentru că deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

După ce Bruxellesul a impus din iulie boicotarea unei serii de reuniuni care, în virtutea acestei preşedinţii, trebuiau să se desfăşoare în Ungaria, de data aceasta liderii europeni au venit la Budapesta.

Summitul de joi al CPE îi este favorabil lui Viktor Orban, care poate afişa astfel bunele sale relaţii cu Turcia, Georgia sau Serbia. Ar putea fi însă mai greu pentru el de gestionat summitul informal al UE ce are loc vineri, relaţiile cu Comisia Europeană şi cu unii lideri vest-europeni rămânând totuşi tensionate.

Politicile sale iliberale, anti-LGBT şi anti-migraţie neagreate de Bruxelles, impulsionarea de către Fidesz a unui grup suveranist în Parlamentul European, prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin contribuie la aceste tensiuni.

Viktor Orban şi-a iritat încă şi mai mult unii omologi europeni printr-o „misiune de pace” care l-a condus în iulie la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, vizită de care Bruxellesul s-a delimitat, el vizitând recent şi Georgia, a doua zi după ce opoziţia pro-europeană a pierdut alegerile pe care aceasta le contestă.

Mai mult, luna trecută premierul Orban a acuzat Bruxelles-ul că încearcă să îl înlăture de la putere pentru a instala la Budapesta „un guvern marionetă”. Totuşi, cu Donald Trump din nou preşedinte al SUA şi cu partidele naţionaliste în creştere de popularitate în UE, premierul ungar, deşi ameninţat pe plan intern de un nou opozant aflat în ascensiune, vede planetele aliniindu-se în favoarea sa, „numai veşti bune pentru el”, concluzionează Stefano Bottoni.

Focuri de armă după alegerile din SUA: Trei femei au fost împușcate pe străzile din Miami în urma unei altercații

Acordarea burselor de merit, de studiu sau de ajutor social doar elevilor din şcolile de stat este neconstituţională. CCR decide că articolul care prevede că doar elevii de la şcolile publice beneficiază de acestea creează ”discriminare nejustificată”