Viktor Orbán sfidează din nou Occidentul – Vizita care va stârni furile la Bruxelles

Prim-ministrul Ungariei va conduce o delegație formată din miniștri pentru a se întâlni cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, în cadrul unei vizite de două zile care riscă să stârnească furia colegilor lideri ai UE, într-un moment în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.

Orbán „nu reprezintă Uniunea Europeană” cu ocazia vizitei sale, a declarat luni principalul diplomat al UE, Josep Borrell. „Președintele rotativ al Uniunii nu are nicio autoritate în politica externă”, a adăugat el.

Liderul maghiar merge la Tbilisi în timp ce opoziția face apel la proteste față de rezultatele alegerilor, care au dat o lovitură speranțelor Georgiei de a adera la UE. Președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că nu înțelege rezultatele și că țara sa a fost victima unei „operațiuni speciale rusești”.

Premierul ungar l-a felicitat sâmbătă pe Kobakhidze și partidul Visul georgian pentru „victoria lor covârșitoare”, chiar înainte de publicarea rezultatelor alegerilor.

Fostul prim-ministru belgian, Guy Verhofstadt, a scris pe X: „În timp ce Georgia este canalizată spre Moscova prin interferența Kremlinului, Viktor Orbán zboară la Tbilisi pentru a aproba niște alegeri corupte. Un lider UE lucrează acum în mod vizibil pentru Moscova, iar democrații europeni stau cu mâinile în sân! Primul pas… să-i retragem definitiv lui Orbán dreptul de vot în UE”.

În 2018, Parlamentul European a lansat o procedură de sancțiuni împotriva guvernului Orbán, care ar putea, în cele din urmă, să priveze Ungaria de dreptul de vot în UE, însă procesul a fost abandonat.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán a declarat că acesta a fost invitat de Kobakhidze și va fi însoțit în vizita sa de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Superliga: FC Botoşani – Universitatea Cluj, scor 1-2

iPhone 16 a fost interzis într-o țară uriașă, cu peste 200 de milioane de locuitori