Visele rele pot prevesti o boală gravă. Afecțiunea transmite semne cu ani buni înainte de a fi confirmată

Cercetările indică faptul că aceste coșmaruri frecvente ar putea reprezenta un indicator timpuriu al demenței, semnalând boala cu ani înainte de apariția simptomelor mai tipice. Studiul evidențiază modul în care somnul perturbat poate preceda declinul cognitiv asociat cu această afecțiune.

Dr. Abidemi Otaiku, de la Universitatea din Birmingham, care a condus cercetarea, a declarat:

„Am demonstrat pentru prima dată că visele supărătoare, sau coșmarurile, pot fi legate de un risc crescut de demență și de declin cognitiv în rândul adulților sănătoși din populația generală. Acest lucru este important, deoarece există foarte puțini factori de risc pentru demență care pot fi identificați încă de la vârsta mijlocie. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste legături, credem că visele rele ar putea fi o modalitate utilă de a identifica persoanele cu un risc crescut de a dezvolta demență și de a implementa strategii pentru a întârzia debutul bolii.”

Cercetarea a implicat analiza datelor provenite de la peste 600 de adulți cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani și de la 2.600 de adulți în vârstă de peste 79 de ani, toți din Statele Unite și inițial fără semne de demență. Grupul mai tânăr a fost monitorizat, în medie, timp de nouă ani, în timp ce participanții mai în vârstă au fost urmăriți pe o perioadă medie de cinci ani, relatează Express.

Studiul a descoperit o legătură semnificativă între coșmaruri și declinul cognitiv. Persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani) care au vise urâte săptămânal prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi o deteriorare cognitivă în următorul deceniu. În plus, adulții în vârstă au un risc dublu de a fi diagnosticați cu demență.

Societatea Alzheimer subliniază că problemele de somn pot avea un impact semnificativ asupra persoanelor cu demență, acestea putând necesita sprijin suplimentar. Organizația sfătuiește:

„Pe măsură ce boala avansează, persoana afectată va avea nevoie de mai mult sprijin, mai ales dacă somnul îi este frecvent perturbat. Dacă persoana pe care o îngrijești se trezește des noaptea, este posibil să ai nevoie de asistență suplimentară pentru a face față acestor situații.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incident pe calea ferată – Tren de marfă deraiat la Drăgăneşti, circulaţia trenurilor a fost perturbată

Patriarhul rus a răbufnit: ‘Atrag atenția asupra apariţiei sentimentelor neo-păgâne în rândul unor militari’ în zona de luptă