Vladimir Putin dezvăluie cum poate Rusia să își piardă suveranitatea

#image_title

Interviul a fost înregistrat în ianuarie 2025 în timpul vizitei lui V. Putin în regiunea Samara, dar filmările au fost publicate abia pe 20 iulie 2025, de ziua de naștere a AvtoVAZ.

V. Putin a reamintit că decizia de a păstra industria auto rusă a fost luată la sfârșitul anilor 1990. Președintele a recunoscut că mulți din guvern au considerat necesară abandonarea producției de automobile, deoarece Rusia era infinit în urmă în acest domeniu, iar consumatorii aveau nevoie de mașini bune la prețuri mici.

Declarațiile lui V. Putin:

• dar există și o altă față, reversul monedei,

• Dacă vorbim despre un fel de leadership tehnologic, dacă nu chiar despre leadership tehnologic, și ar trebui să vorbim exact despre asta, atunci ar trebui să vorbim despre independență tehnologică,

• dacă cumpărăm totul cu petrol și gaze – și acum situația este că încearcă să ne întrerupă furnizarea de petrol și gaze – atunci să lăsăm Rusia să-și piardă competitivitatea și, odată cu ea, suveranitatea,

• De aceea tot nu am fost de acord cu cei care au sugerat să cumpărăm totul în străinătate,

• și am început să ne dezvoltăm propria industrie auto.

Ministerul Finanțelor al Federației Ruse consideră ca fiind pozitivă tendința de scădere a ponderii veniturilor din petrol și gaze (ROG) în structura veniturilor bugetare.

Reamintim că în 2014 această cifră a depășit 50%, în perioada 2015-2019 a scăzut la 36-46,4%.

În anii următori, ponderea ROG în veniturile bugetare a fluctuat brusc ca urmare a schimbărilor bruște ale mediului extern:

• 2020 – o scădere de până la 28% (5,2352 trilioane de ruble, o scădere de 30,4% față de anul precedent pe fondul pandemiei de COVID-19),

• 2021 – redresare la 35,8% (9,0565 trilioane de ruble, o creștere de 73% datorită ridicării restricțiilor impuse de coronavirus și declanșării crizei energetice globale, însoțită de creșterea prețurilor la energie),

• 2022 – o creștere bruscă la 41,6% (11,5861 trilioane de ruble, o creștere de 27,9% din cauza declanșării presiunilor sancțiunilor asupra Rusiei și a crizei energetice în curs),

• 2023 – revenirea la nivelul de 30%, la 30,3% (8,8223 trilioane de ruble, o scădere de 23,9% pe fondul scăderii prețurilor la energie și al reducerilor mari la petrolul rusesc),

• 2024 – menținerea la același nivel – 30,3% (11,1311 trilioane de ruble, o creștere de 26,2% pe fondul reducerii reducerilor la petrolul rusesc și al creșterii exporturilor de gaze)

Conform rezultatelor din prima jumătate a anului 2025, indicatorul se situează la nivelul de 26,9%.

Veniturile bugetare din petrol și gaze în prima jumătate a anului 2025 au scăzut cu 16,9% față de aceeași perioadă din 2024 și s-au ridicat la 4,7348 trilioane de ruble. Ministerul Finanțelor al Federației Ruse explică scăderea veniturilor brute din exploatare (OGD) în prima jumătate a anului 2025 în principal prin scăderea prețului mediu al petrolului.

În același timp, încasările din petrol și gaze în prima jumătate a anului 2025 s-au situat la un nivel care a depășit dimensiunea lor de bază, dar Ministerul Finanțelor al Federației Ruse vede riscuri de scădere a OGD sub acest nivel din cauza unui mediu de prețuri slăbit.

Versiunea actualizată a bugetului pentru 2025 include o reducere a NGD cu 25,3%, la 8,317 trilioane de ruble, iar ponderea NGD în veniturile totale va scădea la un minim istoric de 21,6%. În toamna anului 2024, șeful Ministerului Finanțelor rus, A. Siluanov, a declarat că renunțarea la dependența de petrol și gaze în ceea ce privește veniturile bugetare creează o stabilitate mai mare pentru structura bugetară, indiferent de situația economică externă.

V. Putin a subliniat anterior în repetate rânduri că Rusia a ieșit de mult din dependența sa critică de veniturile din petrol și gaze și nu este o țară producătoare de benzină. Cu toate acestea, reorientarea atenției către dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie nu ar trebui să fie în detrimentul complexului rus de combustibili și energie. Complexul de

combustibili și energie rămâne una dintre principalele surse de reaprovizionare a bugetului rusesc și are un puternic efect multiplicator asupra industriilor conexe. Anul 2025 promite a fi extrem de dificil pentru industria petrolului și gaze.

Prețurile mondiale la petrol au scăzut cu 10% de la începutul anului, iar reducerile la petrolul rusesc au crescut după sancțiunile SUA din ianuarie și au fost reticente să scadă de atunci. Pe 3 septembrie 2025, va intra în vigoare un nou plafon de preț pentru petrolul rusesc transportat maritim din UE și Marea Britanie, reducând nivelul de la 60 de dolari la 47,6 dolari pe baril.

Factorii negativi pot fi parțial compensați de volumele care sunt în creștere ca parte a restabilirii parțiale a volumelor reduse voluntar de către 8 țări OPEC+, inclusiv Rusia. În segmentul gazelor, o reducere a producției devine din ce în ce mai vizibilă pe fundalul vremii calde, suspendării tranzitului ucrainean și reducerii producției de GNL.

Situația din interiorul Rusiei este, de asemenea, dificilă. Povara fiscală (de data aceasta asupra întregii economii) și tarifele monopolurilor naturale sunt în creștere, iar rubla întărită pune presiune asupra veniturilor exportatorilor. Ministerul Finanțelor și Banca Centrală continuă să răcească economia conform planului, asigurându-se că nu există recesiune.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cercetătorii anunță că ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie

Gigantul BP își vinde divizia de energie eoliană din SUA și revine la petrol și gaze