Pe 3 iulie a avut loc o altă conversație telefonică între președintele american Donald Trump și Vladimir Putin. Iar acesta din urmă a spus clar că nu intenționează să oprească operațiunea împotriva Ucrainei. Ca urmare a conversației, acest lucru a fost confirmat de Moscova în persoana asistentului liderului de la Kremlin, Yuri Ushakov, menționând că intenționează să continue războiul până la “eliminarea cauzelor sale profunde”.
Trump însuși a recunoscut, de asemenea, eșecul, menționând că Putin nu vrea pacea.
La câteva ore după această conversație, armata rusă a lansat un atac masiv asupra Kievului. Potrivit autorităților ucrainene, peste 500 de drone de atac și aproape o duzină de rachete, inclusiv rachete balistice, au fost trase asupra capitalei.
În ciuda activității de succes a apărării aeriene, zeci de drone au străpuns protecția și au provocat incendii în zonele rezidențiale. Cel puțin 23 de persoane au fost rănite.
Ce vrea Rusia azi?
Principalul obiectiv al Kremlinului în această etapă – scrie WSJ – nu este atât acapararea de noi teritorii, cât epuizarea maximă a resurselor Ucrainei, distrugerea infrastructurii sale și subminarea moralului. Concomitent cu intensificarea loviturilor, Rusia continuă să avanseze în nord-est, concentrând aproximativ 50 de mii de soldați în regiunea Sumy.
Rușii sunt deja la 20 km de centrul regional. În această zonă, există trei luptători ruși pentru fiecare luptător ucrainean. Deși forțele ucrainene au reținut ofensiva, presiunea constantă întinde resursele deja limitate ale forțelor armate ale Ucrainei. Comandamentul trebuie să transfere cele mai bune unități din alte sectoare ale frontului pentru a închide golurile din linia de apărare cu o lungime de peste 1200 de kilometri.
În ciuda avantajului numeric, capturarea noilor așezări se mișcă extrem de lent și este însoțită de pierderi mari.
Potrivit șefului SBU, Vasyl Maliuk, Rusia pariază pe terorism. “Inamicul caută să semene frică”, a spus el. Zelenski, comentând raidul nocturn de la Kiev, a fost categoric. “Până când nu va exista un răspuns dur la astfel de lovituri – sancțiuni, presiune economică, izolare – Rusia nu își va opri comportamentul nebunesc”, a scris el.
„A patra vară a războiului a început – și promite să fie crudă. Ucraina se confruntă din nou cu o provocare: să rămână singură în timp ce aliații ezită și să demonstreze că nu va fi posibil să-și rupă voința chiar și sub loviturile a o mie de drone”; se arată în analiză.