Vladimir Putin suferă ‘o nouă mare înfrângere’: liderul de la Kremlin pierde un teritoriu cheie (analiză)

Se presupune că Rusia ar fi cheltuit 15 milioane de dolari ca să-i mituiască pe alegătorii moldoveni ca să nu opteze pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totuși, moldovenii au aprobat la limită amendamentele constituționale care ar angaja țara spre aderarea la UE.

Se presupune că planul de mituire ar fi fost pus la cale de Ilan Shor, care este acuzat de spălare de bani și de gestionarea unei asemenea rețele, deși, în Moldova, partidul său politic e interzis. Shor este un industriaș moldoveano-israelian.

Cu toate astea, schema lui Putin cu ruble rusești destinate voturilor din Chișinău a eșuat. Rezultatele oficiale din Moldova au arătat o victorie cu 50,46%, contra unui procent de 49,54%, pentru această mică țară, înghesuită între Ucraina și România.

Actuala președintă moldoveană, Maia Sandu, nu a reușit să obțină o majoritate clară. Ea și-a adjudecat 41% din voturi și, în consecință, se va confrunta cu un al doilea tur de scrutin, programat pe 3 noiembrie, împotriva lui Aleksandr Stoianoglo, care a obținut 26% din voturi. Stoianoglo este susținut de Partidul prorus al Socialiștilor.

Sandu a acuzat Rusia ca lansează un „atac fără precedent la adresa democrației”, mituindu-i pe oameni ca să voteze împotriva referendumului pe tema UE. Ea a spus că deține „probe clare” din care rezultă că 300000 de voturi au fost cumpărate.

Un purtător de cuvânt din partea UE, Peter Stano, a confirmat acuzațiile lui Sandu

„Votul a avut loc pe fondul unui amestec fără precedent și al unor intimidări din partea Rusiei și a acoliților săi, amestec menit să destabilizeze procesele democratice din Republica Moldova”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, pretinzând dovezi în sprijinul lor. Probele au fost prezentate la puțin timp după aceea, când un reporter de la BBC a transmis un interviu cu o femeie de la un centru de votare din Transnistria, o regiune separatistă, ea afirmând că i s-au oferit 1000 de ruble ca să voteze împotriva referendumului și a dnei Sandu.

Sandu ar urma să fie realeasă în noiembrie. În tot acest timp, ea reflectă disperarea lui Putin și continua sa slăbiciune de ordin militar.

Urmează Georgia

Și totuși, deocamdată, Putin rămâne hotărât. Urmează Georgia, ale cărei alegeri parlamentare au loc pe 26 octombrie. Entuziasmul este evident pe străzile din Tbilisi, unde, luni seara, au putut fi văzuți zeci de mii de susținători ai UE.

Luni, cu ocazia propriului miting electoral pro-UE, președinta georgiană, Salome Zurabicivili, și-a exprimat solidaritatea față de Sandu. Ea a subliniat că obiectivul lor este integrarea europeană și s-a adresat președintei moldovene, spunându-i: „Maia, vom intra împreună în Europa!”

În consecință, miza este mare pentru Georgia, care, strategic vorbind, leagă Europa de Asia. Se prea poate ca aceasta să fie ultima șansă pentru ca Tbilisi să intre în Uniunea Europeană. O înfrângere ar putea strivi democrația din Georgia. Dacă, sâmbătă, partidul Visul Georgian va câștiga, Bidzina Ivanișvili, fost premier al Georgiei și cunoscut oligarh, a promis să interzică toate partidele georgiene de opoziție.

„Iar Putin ar avea și el mult de pierdut. Pentru Rusia, o înfrângere a partidului Visul Georgian al lui Ivanișvili ar face ca Georgia să-și recâștige controlul asupra Abhaziei și Osetiei de Sud. Dacă se va întâmpla asta, baza navală rusă de la Ochamchire, în Abhazia, ar putea fi în pericol. Ea este construită ca să adăpostească Flota Rusă de la Marea Neagră, recent scoasă din Crimeea.

Rublele lui Putin „lucrează” cu disperare și în Corea de Nord, iar Putin își finalizează planurile cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, în vederea mobilizării trupelor acestuia în Donbas. Marți, șeful serviciului ucrainean de informații, Kirilo Dudanov, a spus că o serie de soldați nord-coreeni urmează ca, miercuri, să sosească în Kursk, o regiune din Rusia.

Și totuși, acesta este încă un semn din care reiese că Putin își mai poate menține acum imperiul numai cu ruble și prin veșnicele sale păcăleli nucleare. Libertatea Occidentului nu este gratuită. Putin încearcă să o cumpere cu niște ruble care își pierd rapid din valoare. În Ucraina, în Moldova și în Georgia, Occidentul trebuie să fie hotărât să-l înfrângă cu dolari și cu euro și, la nevoie, prin forță militară”, arată analiza invocată.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Veste uriașă! Au început construcțiile la primul spital SF din România: ce tehnologie va utiliza această unitate medicală cu totul specială

Duster ajută grupul Renault să explodeze pe piața auto din Europa: Creștere colosală pentru producătorul francez