Îndepărtarea lui Borisov ar rezulta din incertitudinea cu privire la costurile și implementarea proiectului Centrului Spațial Național de la Moscova, potrivit publicației ruse RBC, citată de The Kyiv Independent.
Borisov a fost numit șef Roscosmos în iulie 2022, succedându-i lui Dmitri Rogozin. Mandatul său a înregistrat o scădere a lansărilor, cu 19 în 2023 – cu trei mai puține decât în 2022. Lansările au scăzut cu 25% față de 2021 înainte de război și aproape s-au înjumătățit față de începutul anilor 2000.
Înainte de a conduce Roscosmos, Borisov a jucat un rol-cheie în sectorul militar-industrial al Rusiei, supravegheând programul de reînarmare a statului din 2011.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, pe atunci ministru adjunct al apărării și mai târziu viceprim-ministru, el a fost responsabil cu direcționarea anuală a 2 trilioane de ruble (20,5 miliarde de dolari) în industria de apărare.
Sub conducerea sa, Rusia s-a angajat să producă divizii de noi tancuri Armata, un bombardier strategic de generație următoare, 600 de avioane și mii de elicoptere până în 2020, crescând în același timp ponderea armelor moderne în armată la 70%.
Invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022 a scos la iveală deficiențele industriei de apărare a Rusiei, forțele sale bazându-se în mare măsură pe echipamentele vechi din epoca sovietică.
Borisov a recunoscut, de asemenea, că Roscosmos nu și-a îndeplinit planul de lansare de stat pentru 2023, adăugând la îngrijorările legate de scăderea capacităților spațiale ale Rusiei pe fondul tensiunilor economice și a sancțiunilor occidentale.