Juliette Binoche, preşedinta juriului Festivalului de Film de la Cannes, i-a adus în deschidere un omagiu fotojurnalistei palestiniene Fatima Fatima Hassouna, ucisă într-un bombardament israelian, iar Laurent Lafitte, maestrul de ceremonie, i-a adus un omagiu lui Volodimir Zelenski, „un actor devenit războinic”. Robert De Niro, premiat cu Palme d’Or onorific, a spus că în Statele Unite „luptăm din greu pentru a apăra democraţia”.
Laurent Lafitte, maestrul de ceremonii al celei de-a 78-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, şi-a deschis discursul dedicându-l actriţei Émilie Dequenne, care a murit de o formă rară de cancer în 16 martie, la vârsta de 43 de ani.
Omagiu lui Volodimir Zelenski
În discursul său introductiv, Laurent Lafitte a adus un omagiu actorilor implicaţi în cauze sociale şi umanitare.
La sfârşitul unei lungi liste, el i-a adus un omagiu lui Volodimir Zelenski, „un actor devenit războinic”, preşedinte ucrainean aflat în război cu Rusia lui Putin.
Juliette Binoche a vorbit despre ostaticii israelieni şi despre criza din Gaza
Într-un discurs introductiv foarte politic, în care a adus un omagiu artiştilor care luptă împotriva tuturor formelor de opresiune din întreaga lume, Juliette Binoche a vorbit despre victimele conflictului dintre Israel şi Hamas.
Preşedinta juriului a avut un cuvânt pentru „ostaticii din 7 octombrie”, precum şi pentru fotojurnalista palestiniană Fatima Hassouna, ucisă într-un bombardament israelian la mijlocul lunii aprilie şi eroina unui documentar programat în cadrul Festivalului de la Cannes.
„Fatma ar fi trebuit să fie cu noi în seara asta. Arta rămâne. Este mărturia puternică a vieţilor noastre, a viselor noastre”, a spus vedeta într-un discurs în care i-a menţionat şi pe „ostaticii din 7 octombrie şi pe toţi ostaticii, prizonierii, înecaţii care îndură teroarea şi mor într-un sentiment teribil de abandon”.
Mylène Farmer a interpretat un cântec omafiu cineastului David Lynch
Aşa cum s-a anunţat, Mylène Farmer a participat la ceremonia de deschidere cu un cântec inedit. Cântecul este un omagiu adus cineastului David Lynch, care a murit la 16 ianuarie 2025, la vârsta de 78 de ani, şi pentru care ea şi-a exprimat adesea admiraţia.
Laurent Lafitte a evocat mai întâi memoria regizorului înainte de a fi proiectat un extras din filmul său „Sailor et Lula”. Mylène Farmer a interpretat un cântec „Partout, je te sens près de moi…”.
Leonardo DiCaprio i-a oferit lui Robert De Niro un Palme d’Or onorific
Robert De Niro a acceptat cu mare emoţie premiul pentru întreaga carieră care i-a fost înmânat de Leonardo DiCaprio. Cu lacrimi în ochi şi îmbrăţişându-l pe colegul său, actorul în vârstă de 81 de ani a ţinut un discurs emoţionant în care a avertizat cu privire la democraţiile pe moarte, vorbind fără să-l numească pe Donald Trump: „În ţara mea, ne luptăm să apărăm democraţia”.
„Am marea onoare de a fi onorat (…) să aduc un omagiu cuiva care, pentru o întreagă generaţie de actori, a fost un model, idolul nostru: Robert de Niro”, a declarat Leonardo DiCaprio.
„Opera lui Robert de Niro nu constă doar în rolurile pe care le-a interpretat, ci şi în modul în care i-a încurajat pe actori să vadă profesia noastră nu doar ca pe o performanţă, ci ca pe o transformare”, a spus el.
„Am crescut în Los Angeles şi, ca toţi tinerii actori, desigur, l-am urmărit, l-am privit din toate unghiurile, încercând să înţelegem cum reuşea să se cufunde complet în personajele sale”, a povestit el. „Era un model, nu era doar un alt mare actor, era actorul”.
„Am fost unul dintre acei tineri actori binecuvântaţi care au avut incredibila ocazie de a lucra cu el, deja foarte devreme în „Viaţa lui Toby”. Audiţia a fost grea, era multă concurenţă şi niciunul dintre noi nu ştia cine va primi rol. Iar când ai 15 ani, încerci să te diferenţiezi”, şi-a amintit el.
„Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să stau în picioare şi să ţip la el din adâncul sufletului meu! A fost un festival de chicoteli”, a adăugat el. De Niro îl alege: „A fost acolo unde viaţa mea a luat o întorsătură. A fost începutul carierei mele cinematografice”.
„Robert De Niro, Bob cum îi spunem noi, nu spune prea multe. Dar atunci când vorbeşte, noi îl ascultăm. Fie că vorbeşte cu prietenii sau cu familia sa, fie că vorbeşte pentru democraţie sau în sprijinul cinematografiei, el este acolo”, a punctat DiCaprio.
Leonardo DiCaprio, 50 de ani, şi Robert de Niro, 81 de ani, au jucat recent împreună pe ecran în coordonarea lui Martin Scorsese în „Killers of the Flower Moon”, un film pentru care au urcat treptele Cannes-ului în 2023. Cele două vedete au mai împărţit ecranul în 1993 în „Viaţa lui Toby” de Michael Caton-Jones şi în 1996 în „Marvin’s Room” de Jerry Zaks.
În Statele Unite, „luptăm din greu pentru a apăra democraţia pe care am considerat-o întotdeauna ca fiind de la sine înţeleasă”, a declarat Robert De Niro pe scenă.
„Arta este inclusivă, aduce oamenii împreună, ca în această seară, arta este în căutare de libertate, arta include diversitatea şi de aceea arta este ameninţată! De aceea suntem o ameninţare pentru autocraţii şi fasciştii acestei lumi”, a adăugat adversarul declarat al preşedintelui american Donald Trump.
Quentin Tarantino, regizorul filmului „Inglorious Basterds”, s-a alăturat lui Laurent Lafitte pentru a declara oficial deschisă ediţia 2025 a festivalului.
Douăzeci şi două de filme sunt în cursa pentru Palme d’Or. Deja câştigători de două ori, fraţii Dardenne vor prezenta Young Mothers, în timp ce franţuzoaica Julia Ducournau, câştigătoare în 2021 cu Titanium, va apăra Alpha. Printre noii veniţi, americanul Ari Aster, francezul Hafsia Herzi şi chinezul Bi Gan îşi vor face debutul în competiţie. Descoperiţi întreaga selecţie oficială.