WADA acuză Agenţia Americană Antidoping că permite sportivilor dopaţi să participe la competiţii: “A încălcat în mod clar normele”

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) acuză Agenţia Americană Antidoping (USADA) de muşamalizare a dopajului pentru a permite sportivilor care au folosit substanţe interzise să participe la competiţii.

Acuzată de toleranţă luna trecută de către Travis Tygart, şeful agenţiei americane antidoping, în ceea ce priveşte gestionarea cazului celor 23 de înotători chinezi care au fost depistaţi pozitiv, dar nu au fost sancţionaţi pentru dopaj, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a ripostat într-un comunicat în care la rândul său acuză USADA.

„A periclitat integritatea competiţiei sportive, pe care Codul Antidoping încearcă să o protejeze. USADA a încălcat în mod clar normele. Contrar afirmaţiilor făcute de USADA, WADA nu a aprobat această practică de a permite trişorilor antidoping să concureze ani de zile pe baza promisiunii că vor încerca să obţină probe incriminatoare împotriva altora”, se arată într-un comunicat al WADA.

WADA precizează că a cerut USADA, atunci când a fost informată, să pună capăt acestei practici. Agenţia este acum „la curent cu cel puţin trei cazuri în care sportivilor care au comis încălcări grave ale normelor antidoping li s-a permis să continue să concureze ani de zile”.

“Într-un caz, un sportiv de elită, care a participat la calificări olimpice şi la evenimente internaţionale în Statele Unite, a recunoscut că a luat steroizi şi EPO, dar i s-a permis să continue să concureze până la retragere. Cazul său nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost niciodată anulate, banii din premii nu au fost niciodată returnaţi şi nicio suspendare nu a fost niciodată executată. Sportivului i s-a permis să concureze împotriva celorlalţi competitori ca şi cum nu ar fi trişat niciodată. În acest caz, atunci când USADA a recunoscut în cele din urmă în faţa WADA ceea ce se întâmplase, a informat că orice publicare a consecinţelor sau descalificarea rezultatelor ar pune în pericol securitatea sportivului şi a cerut WADA să fie de acord cu nepublicarea. Aflată în această situaţie imposibilă, WADA nu a avut de ales decât să accepte (după ce a verificat, împreună cu departamentul său de informaţii şi investigaţii, că ameninţarea la adresa securităţii era credibilă). Prin urmare, dopajul sportivului nu a fost niciodată făcut public.

Într-un alt caz al unui sportiv de nivel înalt, USADA nu a notificat niciodată WADA cu privire la decizia sa de a ridica suspendarea provizorie a unui sportiv, care este o decizie care poate face obiectul unui apel, în ciuda faptului că este obligată să facă acest lucru în conformitate cu Codul. Dacă WADA ar fi fost notificată, nu ar fi permis niciodată acest lucru”, precizează agenţia mondială.

“Cum trebuie să se simtă ceilalţi sportivi ştiind că au concurat cu bună credinţă împotriva celor despre care USADA ştia că au trişat?”, se întreabă WADA.  “Este ironic şi ipocrit faptul că USADA strigă în gura mare atunci când suspectează alte organizaţii antidoping că nu respectă regulile la literă, în timp ce ea nu a anunţat cazuri de dopaj timp de ani de zile şi a permis trişorilor să continue să concureze, în eventualitatea în care i-ar putea ajuta să prindă alţi posibili sportivi care încalcă normele. WADA se întreabă dacă Consiliul de administraţie al USADA, care conduce USADA, sau Congresul SUA, care o finanţează, au ştiut despre această practică neconformă care nu numai că a subminat integritatea competiţiei sportive, dar a pus în pericol şi securitatea sportivilor cooperanţi”.

USADA a apărat faptul că permite celor care încalcă regulile antidoping să concureze pentru a putea acţiona ca informatori sub acoperire, afirmând că, într-un caz, o astfel de asistenţă a furnizat informaţii pentru o anchetă federală de aplicare a legii americane privind o schemă de trafic de persoane şi de droguri.

„Este o modalitate eficientă de a ajunge la aceste probleme mai mari, sistemice”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al USADA, Travis Tygart. Agenţia a refuzat să ofere detalii cu privire la incidentul în care încrederea în informatorul USADA a ajutat autorităţile americane.

 

Patru bărbaţi, răniţi după ce un autoturism a fost lovit de o autoutilitară, pe DN 1, în judeţul Sibiu

Trump promite o tranziţie paşnică a puterii, dacă alegerile de la 5 noiembrie sunt ”cinstite”