Washington Post: Rusia a recuperat aproape jumătate din teritoriul ocupat de trupele ucrainene în Kursk

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit prin Europa și Statele Unite pentru a-și promova „planul de victorie”, forțele ucrainene au întâmpinat eșecuri semnificative pe câmpul de luptă, scrie publicația americană.

Analiştii au indicat că forţele ucrainene ar fi fost respinse înapoi până la jumătate din teritoriul pe care Kievul l-a capturat iniţial în timpul ofensivei sale de vară în regiunea Kursk a Rusiei.

Dacă incursiunea în Rusia a fost sărbătorită inițial de oficialii ucraineni ca un succes, recentele contraatacuri rusești în regiunea Kursk au ridicat îngrijorări cu privire la cât timp poate Kievul să păstreze controlul asupra teritoriului, iar Institutul pentru Studierea Războiului, care a monitorizat îndeaproape conflictul, a raportat dovezi vizuale care indică faptul că forțele ruse au recăpătat controlul asupra a 46% din teritoriile din regiunea Kursk.

content-image

Situație incertă

În provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană își menţine încă poziţii, frontul are evoluţii dinamice și nu este clar ce teritoriu controlează deplin fiecare tabără, relatează agenţia EFE.

„Nu sunt doar poziţii mici, ci şi zone relativ mari trec dintr-o tabără în alta de mai multe ori în aceeaşi zi”, explică un blogger militar ucrainean.

Avantajul de care dispune armata rusă în materie de aviaţie şi artilerie, care a ajutat-o să înainteze în estul Ucrainei în provincia Doneţk anihilând poziţiile defensive ucrainene, se estompează în Kursk, întrucât pe acest front armata ucraineană acţionează în principal cu unităţi mobile care-şi pot schimba rapid poziţiile.

Spre deosebire de frontul din estul Ucrainei, unde cele două tabere luptă de-a lungul unei linii de contact clar definite, luptele pe frontul din Kursk continuă să fie caracterizate de lipsa unor poziţii fixe în tranşee şi de schimbările rapide ale liniei de contact.

În urma ofensivei surpriză lansate pe 6 august în regiunea rusă de graniţă Kursk, armata ucraineană a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de aşezări. Ucraina a sperat că prin pătrunderea în Kursk va forţa Rusia să mute suficient de multe trupe de pe frontul din Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse acolo. Totuşi, trupele ruse au continuat să avanseze pe frontul din estul Ucrainei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Atac armat în Austria: un primar a fost asasinat. Un alt bărbat a fost ucis și el / Suspectul este liber

Şeful Gardienilor Revoluţiei din Iran jură răzbunare după atacul Israelului: ‘Vor fi consecințe amare și inimaginabile’