Zeci de mii de lucrători federali acceptă oferta lui Trump de a demisiona. Cine se opune

Angajații federali au timp până joi la miezul nopții să decidă dacă vor demisiona în schimbul continuării plății până la 30 septembrie.

Aproximativ două milioane de angajați federali au fost informați săptămâna trecută că pot opta pentru programul de demisie amânată, o ofertă asemănătoare unei răscumpărări treptate.

Până în prezent, mai mult de 1% din această forță de muncă a ales să participe, ceea ce reprezintă între 20 000 și 40 000 de lucrători federali, potrivit presei americane.

Casa Albă, care a declarat anterior că se așteaptă ca până la 200 000 de persoane să accepte, a declarat presei americane că se așteaptă la o creștere a participării în următoarele 24 de ore.

Anunțul schemei de demisie – transmis sub forma unui e-mail târziu în noapte – face parte dintr-un efort continuu al administrației Trump de a reduce dimensiunea birocrației federale și de a reduce cheltuielile.

„Nu vom sta cu mâinile în sân și nu-i vom lăsa pe membrii noștri să devină victimele acestei escrocherii”, a declarat președintele Federației Americane a Angajaților Guvernamentali (AFGE), Everett Kelley, într-o declarație făcută marți după-amiază.

Marți, Agenția Centrală de Informații (CIA) a devenit prima armă de securitate națională care a extins oferta pentru personalul său, spunând întregii sale forțe de muncă că ar putea demisiona și să primească aproximativ opt luni de plată și beneficii.

John Ratcliffe, directorul CIA nou numit, a decis personal că dorește ca agenția de spionaj să fie implicată în programul de demisie, a declarat sursa pentru CNN.

CIA îngheață, de asemenea, angajarea celor care au primit deja o ofertă condiționată, a raportat Wall Street Journal, citând un consilier al lui Ratcliffe.

Unele dintre oferte sunt susceptibile de a fi anulate în cazul în care candidații nu corespund noilor priorități ale administrației, ar fi spus asistentul, inclusiv tarifele președintelui Donald Trump și eforturile de a submina China.

O analiză a forței de muncă federale realizată de organizația non-profit Partnership for Public Service a constatat că rata anuală de uzură în rândul angajaților federali este de aproximativ 6 %, ceea ce înseamnă că unii dintre cei care acceptă o ofertă de renunțare ar fi putut planifica oricum să părăsească guvernul.

Printre cei care se opun schemei de demitere se numără AFGE, cel mai mare sindicat al angajaților federali.

Într-o plângere, AFGE a scris că răscumpărările propuse au fost „arbitrare și capricioase” și încalcă legea federală.

De asemenea, AFGE susține că angajații nu se pot baza pe guvern pentru a-și respecta promisiunea de plată până în septembrie. Pentru a lua parte la buy-out, angajații trebuie să renunțe la dreptul lor de a contesta legal angajatorul în instanță, potrivit unei declarații de marți a agenției guvernamentale de resurse umane, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă încredere că acordul va fi onorat.

AFGE a subliniat, de asemenea, că bugetul care finanțează în prezent guvernul federal va expira în martie, ridicând întrebări suplimentare cu privire la garantarea a opt luni de salariu.

Dar rămâne neclar câte persoane vor accepta oferta. Potrivit CNN, administrația Trump intenționează să pună în aplicare concedieri pe scară largă pentru angajații care o refuză, lăsând și mai multă incertitudine pentru cei care rămân.

Angajații federali care au vorbit cu BBC au descris o atmosferă de confuzie și anxietate, în timp ce cântăresc ce urmează.

O femeie care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că a fost angajată federală timp de peste două decenii.

„Pare nepoliticos și îngrozitor„, a spus ea, adăugând că oferta în sine părea «amenințătoare, de exemplu »acceptați sau lăsați sau slujba dvs. ar putea fi eliminată oricum””.

Și nu există „nicio garanție” pentru programul de răscumpărare, a adăugat ea.

Google se alătură firmelor care renunță la obiectivele de recrutare bazate pe diversitate

Un judecător blochează încercarea lui Trump de a restricționa cetățenia prin naștere

Chiar și lucrătorii care au declarat că vor accepta oferta și-au exprimat îngrijorări similare: că s-ar putea să nu primească salariul care le-a fost promis.

Eforturile lui Trump de a reduce dimensiunea guvernului federal – cu contribuția majoră a miliardarului Elon Musk – au fost aplaudate de mulți republicani importanți, care controlează ambele camere ale Congresului.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, că „administrarea prețioșilor dolari ai contribuabililor americani” a fost bine gestionată.

„Aceasta este o evoluție mult așteptată și binevenită”, a spus el.

Dar eforturile lui Trump de a revizui guvernul federal – împreună cu o serie de alte măsuri majore, inclusiv o reprimare a imigrației și decizia sa de a interzice eforturile de diversitate, echitate și incluziune în guvern – a inspirat, de asemenea, primele proteste la nivel național împotriva președintelui în acest mandat.

Mii de persoane au protestat miercuri în întreaga țară împotriva reformelor.

Numărul participanților la multe dintre proteste a fost de ordinul zecilor, dar în demonstrații precum cea din Michigan, au participat peste 1 000 de persoane, au raportat mass-media locale.

Motivarea condamnării lui Vlad Pascu: Lăsarea în libertate ar genera o stare de pericol pentru ordinea publică

Alerta în băncile europene: Computerele cuantice ar putea pune în pericol securitatea datelor financiare