Zelenski a stârnit furia liderului de la Kremlin pe tema armelor nucleare! Putin: ‘Rusia nu îi va permite Ucrainei să le obțină’

Putin a declarat că orice mişcare a Ucrainei de a obţine arme nucleare nu ar putea fi ascunsă şi ar atrage un răspuns rusesc adecvat. „Rusia nu va permite ca acest lucru să se întâmple, indiferent de situaţie”, a declarat el reporterilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept ‘provocare periculoasă’ declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP, conform Agerpres.

‘Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare’, a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.

El a spus că ‘nu ştie’ dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că ‘acest lucru nu este dificil în lumea modernă’.

Ce a mai declarat Putin

Rusia este imposibil de învins pe câmpul de luptă, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Faptul că cândva și cineva vorbea despre necesitatea de a provoca Rusiei o înfrângere strategică, de a asigura victoria asupra Rusiei pe câmpul de luptă, ei înșiși s-au convins deja că acest lucru este imposibil, este nerealist. Și și-au schimbat punctul de vedere. Ei bine, și bine au făcut. Îi laud pentru asta”, a afirmat Putin astăzi, la întâlnirea cu șefii celor mai importante mass-media din țările membre ale BRICS, conform Rador Radio România.

Rusia are nevoie de condițiile unei păci pe termen lung, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Dacă vorbim despre procese de pace, acestea nu trebuie să fie procese legate de un armistițiu pentru o săptămână, două săptămâni sau pentru un an, pentru ca țările membre NATO să se reînarmeze și să se aprovizioneze cu muniție nouă.

Noi avem nevoie de condițiile unei păci pe termen lung, pentru o pace durabilă și trainică, condiții care să asigure o securitate egală pentru toți participanții la acest proces dificil”, a afirmat Putin.

Rusia este interesată să încheie războiul din Ucraina cât se poate mai repede, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.  „Noi, ca nimeni altcineva, suntem interesați ca să îl încheiem cât se poate mai repede și, desigur, prin mijloace pașnice”, a spus Putin la întâlnire.

Anunțul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că i-a spus lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, că Ucraina are nevoie fie de arme nucleare, fie de aderarea la NATO pentru securitatea sa – dar deoarece a renunţat la armele nucleare după destrămarea Uniunii Sovietice, aderarea la NATO rămâne singura modalitate prin care ar putea descuraja Rusia.

Zelenski a clarificat ulterior că nu a spus niciodată că Ucraina se pregăteşte să construiască o armă nucleară. „Noi nu facem arme nucleare. Vă rog, nu schimbaţi sensul acestor mesaje”, a spus el.

Context

Ucraina a moştenit arme nucleare după destrămarea Uniunii Sovietice, dar a renunţat în mod voluntar la ele în anii 1990, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială, un acord pe care susţine că Moscova l-a încălcat prin invadarea teritoriului său.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul memorandumului de la Budapesta încheiat în 1994.

Ministrul apărării al Poloniei: ‘Ucrainenii sunt epuizaţi de războiul cu Rusia’

(Analiză) Alianța care vrea să excludă de la putere extrema dreaptă dintr-un land din Germania