14 organizaţii patronale europene, inclusiv din România, au lansat o Alianţă în domeniul energiei nucleare

Pe lână MEDEF, la iniţiativă participă principalele organizaţii patronale din Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Suedia, Cehia precum şi CBI-ul britanic, chir dacă Marea Britanie nu mai este parte a UE, după Brexit. Spania, Grecia, Irlanda, Ţările de Jos şi Portugalia au statut de „observatori”. BDI-ul german este absent în condiţiile în care Germania este în mijlocul campaniei electorale iar subiectul energiei nucleare este unul controversat.

Semnatarii ar dori ca energie nucleară să beneficieze de un cadru instituţional european „clar şi stabil”, care să apere în primul rând „principiul neutralităţii tehnologice”, adică statele să fie lăsate să decidă libere mijloacele prin care să îşi decarbonizeze energia.

„Reguli de joc identice între diferite soluţii sunt vitale pentru succesul decabonizării”, susţin semnatarii, propunând ca o clauză de control a acestei neutralităţi să figureze în viitoarele directive europene. Semnatarii solicită şi ca soluţiile nucleare „să poată avea acces deplin la finanţare şi la programele europene de garantare”.

Semnatarii vor să fie creat un ecosistem nuclear „robust” în Europa şi ca UE s favorizeze dezvoltarea şi reînnoirea competenţelor în domeniul nuclear.

Alianţa a luat naştere miercuri la sediul din Paris al MEDEF, al cărui preşedinte Patrick Martin a subliniat caracterul „inedit” al iniţiativei. La rândul lor, organizaţiile patronale semnatare au pus accentul pe voinţa lor „de a face din Europa o putere economică decarbonizată, competitivă şi suverană într-un context economic care cere o trezire, în caz contrar existând riscul vasalizării continentului”.

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a constatat că în prezent are loc o „revenire în forţă” a energiei nucleare la nivel mondial. Deplângând „eroarea monumentală” pe care a făcut-o UE atunci când a redus ponderea energiei nucleare în mixul energetic, Birol a estimat că dacă Europa vrea să joace un rol în noua eră a energiei nucleare, va trebui să se mişte „rapid şi în forţă, fără a pierde timp cu discuţii şi dezbateri”.

Următoarea reuniune a Alianţei va avea loc în Polonia, a anunţat preşedintele organizaţiei patronale poloneze Lewiatan, Maciej Witucki.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un bărbat susține că a fost vizitat de polițiști, după o glumă pe Facebook în care l-ar fi jignit pe ministrul Predoiu. USR cere explicații

Controalele la frontierele Germaniei au fost prelungite cu şase luni