Potrivit sursei citate, activitatea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Oltul” Harghita a început în 12 iulie 2010, cu operaţionalizarea a trei ambulanţe tip B2 în subunităţile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Topliţa, iar ulterior acest serviciu a devenit funcţional şi la nivelul celorlalte subunităţi de pompieri din judeţ, echipaje SMURD fiind înfiinţate şi la Gheorgheni şi Corbu, potrivit Agerpres.
Numărul intervenţiilor a crescut progresiv an de an, de la câteva sute de misiuni, în primul an, până la peste 1.500 doar de la începutul lui 2025.
“Salvatorii harghiteni au demonstrat, în cei 15 ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada profesionalismului, promptitudinii şi empatiei, în cele 32.774 misiuni de acordare a primului ajutor calificat, 32.373 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical, dintre care 30.097 adulţi şi 2.276 copii. (…) În aceşti primi 15 ani de existenţă a SMURD în judeţul Harghita, se poate observa o creştere progresivă a numărului anual de cazuri în sprijinul semenilor. În primul an de la operaţionalizare, echipajele SMURD au avut 686 intervenţii, acestea urmând un trend ascendent, astfel că, doar de la începutul acestui an, au fost gestionate peste 1.500 de misiuni”, se arată în comunicatul citat.
În prezent, în dotarea ISU Harghita se află zece ambulanţe SMURD.
“Intervenţiile zilnice sunt asigurate de către cinci ambulanţe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat, având în componenţă trei pompieri paramedici. În sprijinul acestora, în cazul unor misiuni complexe, pot fi alocate o autospecială de transport personal şi victime multiple, postul medical avansat PMA tip I, o ambulanţă tip C1 şi trei autospeciale de descarcerare, dintre care una de descarcerare grea, dispuse în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului”, precizează sursa citată.
Intervenţiile echipajelor SMURD acoperă o gamă largă de urgenţe, de la accidente rutiere şi explozii sau accidente casnice, până la cazuri de stop cardio-respirator, insuficienţe respiratorii acute sau accidente cu victime multiple.
În comunicat se mai precizează că activitatea echipajelor SMURD se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita şi Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.