Analistul Adrian Negrescu consideră că, din perspectivă economică, România a progresat enorm de la Revoluţie şi până în prezent, însă discrepanţele între veniturile românilor şi dinamica diferită a mediului de afaceri conturează „tabloul unei economii în care accesul la «prosperitate» a devenit condiţionat de zona în care trăieşti”.
„Putem vedea uşor, în jurul nostru, cum arată realitatea economică şi să ne aducem aminte de privaţiunile din comunism, de problemele economice majore cu care ne confruntam cu toţii. Dincolo de creşterea spectaculoasă a PIB-ului, de modul în care s-a dezvoltat această ţară, România s-a enclavizat economic, s-a polarizat foarte mult”, a declarat pentru News.ro economistul Adrian Negrescu.
În opinia acestuia, la ora actuală, există o „Românie cu mai multe viteze”, cu zone în care s-a investit masiv, dar şi cu vaste zone din ţară, mai ales din rural, care „au fost abandonate” din punct de vedere investiţional, economic.
„Discrepanţele între veniturile oamenilor, dinamica diferită a mediului de afaceri, toate acestea conturează tabloul unei economii în care accesul la «prosperitate» a devenit condiţionat de zona în care trăieşti”, afirmă Adrian Negrescu.
„N-am reuşit să găsim soluţii pentru o dezvoltare armonioasă”
Potrivit economistului, în cei 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 societatea românească în întregul ei nu a reuşit să găsească soluţii aşa încât toţi românii să beneficieze de drepturi egale la o viaţă mai bună.
„N-am reuşit, în toţi aceşti ani, să găsim soluţii pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a acestei ţări, a asigura drepturi egale la o viaţă mai bună pentru toţi românii”, consideră analistul economic.
Negrescu mai spune că soluţiile pentru dezvoltarea economică armonioasă a României sunt, în principal, reorganizarea administrativă şi stimularea atragerii de investitii şi fonduri prin facilităţ fiscale în mediul rural.