38.000 de copii uciși la Hiroshima și Nagasaki – Japonia lansează un memorial online

#image_title

Site-ul prezintă circa 400 de portrete ce relatează viaţa acestor copii şi “durerea celor dragi care le-au supravieţuit”, precizează Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare (ICAN), laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2017, potrivit Agerpres.

“Împărtăşind aceste relatări bulversante, sperăm să le onorăm amintirea şi să încurajăm acţiunea în favoarea abolirii totale a armelor nucleare, sarcină din ce în ce mai urgentă date fiind tensiunile în creştere în lume”, a subliniat această organizaţie.

SUA au lansat o bombă atomică asupra oraşului Hiroshima pe 6 august 1945 şi o alta peste Nagasaki pe 9 august, singurele dăţi din istorie când arme nucleare au fost utilizate pe timp de război.

Circa 140.000 de persoane au murit la Hiroshima şi 74.000 la Nagasaki, dintre care numeroase persoane care supravieţuiseră exploziilor, dar au decedat mai târziu din cauza expunerii la radiaţii. Dintre cele circa 210.000 de victime, aproximativ 38.000 erau copii, potrivit ICAN, care citează responsabili din cele două oraşe.

Vizitatorii memorialului online pot consulta profilurile a 426 de copii, dintre care 132 sunt însoţite de fotografii, dând click pe o iconiţă în formă de cocor, pasărea sacră a Japoniei.

Printre ei se numără Tadako Tameno, decedată la vârsta de 8 ani în braţele mamei sale, la două zile după bombardamentul de la Hiroshima. Memorialul povesteşte de asemenea cum şase copii ai familiei Mizumachi au murit la Nagasaki; doar o fiică, Sachiko, în vârstă de 14 ani, a supravieţuit.

Această iniţiativă are loc în timp ce preşedintele american Donald Trump a comparat săptămâna trecută loviturile americane asupra instalaţiilor nucleare iraniene cu bombele atomice lansate de SUA la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Cineva a spus că, într-un fel, a fost atât de devastator, încât ne-am putea gândi la Hiroshima, la Nagasaki”, a declarat Trump la finalul summitului NATO de la Haga.

Aceste afirmaţii au provocat furia supravieţuitorilor şi o mică manifestaţie la Hiroshima. Consiliul municipal al oraşului a adoptat o moţiune care condamna declaraţiile ce justificau utilizarea bombei atomice.

Ambasadorul Israelului în Japonia, Gilad Cohen, va asista anul acesta la ceremonia aniversară de la Nagasaki în august, după ce o boicotase în 2024 alături de alţi diplomaţi occidentali ca reacţie la afirmaţiile primarului cu privire la Gaza, potrivit media.

Pentru prima dată după declanşarea invaziei împotriva Ucrainei în 2022, şi ambasadorul Rusiei va participa la această comemorare, potrivit presei ruse.

Premiul Nobel pentru Pace de anul trecut a fost acordat unui colectiv de supravieţuitori ai bombardamentelor atomice din Japonia, Nihon Hidankyo.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Donald Trump a făcut o criză de nervi, după ce a citit informațiile din presa americană: Nici măcar nu vorbesc cu Iranul!

Meta lansează Superintelligence Labs, o nouă divizie dedicată Inteligenței Artificiale