43 de maimuţe care au scăpat dintr-un laborator din SUA nu au fost prinse nici după trei zile. Cât de importanţi sunt macacii Rhesus pentru cercetarea medicală şi de ce au ajuns să fie crescuţi în adevărate ferme

Patruzeci şi trei de maimuţe care erau crescute pentru cercetare medicală au scăpat miercuri dintr-un laborator din Carolina de Sud şi au fost văzute în pădurile din apropierea sitului, dar nu au reuşit încă să fie prinse, au declarat vineri autorităţile. Angajaţii complexului încearcă să le ademenească cu mâncare pentru a încerca să le captureze din nou, relatează Associated Press.

Este vorba despre macaci Rhesus care au fugit miercuri după ce o angajată a complexului Alpha Genesis din Yemassee nu a închis bine o uşă în timp ce hrănea şi verifica animalele, au declarat oficialii.

„Sunt maimuţe foarte sociabile şi se deplasează în grupuri, aşa că, atunci când primul cuplu iese pe uşă, celelalte tind să le urmeze”, a explicat Greg Westergaard, directorul general al Alpha Genesis, pentru CBS News.

Westergaard a spus că obiectivul său principal este ca maimuţele să se întoarcă în siguranţă, fără alte probleme. „Cred că au parte de o aventură”, a comentat directorul.

Vineri, maimuţele explorau gardul exterior al complexului Alpha Genesis şi ţipau la alte maimuţe din interior, a precizat poliţia. „Primatele manifestă un comportament calm şi jucăuş, ceea ce este un indiciu pozitiv”, se arată în declaraţia poliţiei, care adaugă că angajaţii companiei de cercetare supraveghează îndeaproape maimuţele, păstrând în acelaşi timp distanţa în timp ce încearcă să captureze din nou în siguranţă.

CÂT DE PERICULOASE SUNT?

Maimuţele care au evadat din laborator sunt o specie folosită pentru cercetarea umană încă din anii 1800. Ele sunt cam de mărimea unei pisici. Toate sunt femele şi cântăresc aproximativ 3 kilograme.

Alpha Genesis, oficialii federali din domeniul sănătăţii şi poliţia au declarat că maimuţele nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică. Unitatea creşte maimuţele pentru a le vinde medicilor şi altor cercetători. „Nu sunt infectate cu niciun fel de boală. Sunt inofensive şi puţin sperioase”, a declarat joi şeful poliţiei din Yemassee, Gregory Alexander.

Autorităţile recomandă în continuare persoanelor care locuiesc în apropierea complexului aflat la aproximativ 1,6 km de centrul orăşelului Yemassee să îşi închidă ferestrele şi uşile şi să sune la 911 dacă văd maimuţele. Apropierea de acestea le-ar putea face mai sperioase şi mai greu de capturat, susţin oficialii.

Eve Cooper, profesoară de biologie la Universitatea Colorado Boulder, care a studiat macacii rhesus, a declarat că animalele au totuşi potenţial de a fi periculoase şi i-a îndemnat pe oameni să păstreze distanţa. Maimuţele macaci rhesus pot fi agresive. Şi unele poartă virusul herpes B, care poate fi fatal pentru oameni, a avertizat Cooper. „Le-aş da o atenţie deosebită”, a spus Cooper. „Sunt animale imprevizibile. Şi se pot comporta destul de agresiv atunci când le este frică”, a spus ea.

Cu toate acestea, Alpha Genesis afirmă pe site-ul său că este specializată în creşterea unor primate fără agenţi patogeni, iar Cooper a menţionat că într-adevăr există populaţii de macaci rhesus fără agenţi patogeni, care au fost puse în carantină şi testate.

FERMA DE MAIMUŢE

Alpha Genesis furnizează primate pentru cercetare la nivel mondial în complexul său situat la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Savannah, Georgia, potrivit site-ului său. La nivel local, este cunoscută drept „ferma de maimuţe”.

Există mai mult amuzament decât panică în Yemassee, un orăşel cu o populaţie de aproximativ 1.100 de locuitori. Au mai existat evadări, dar maimuţele nu au provocat probleme, a declarat William McCoy, un localnic care deţine un atelier de reparaţii ceasuri. „În mod normal se întorc acasă pentru că acolo este mâncarea”, a spus el.

În 2018, Departamentul pentru Agricultură al SUA a amendat Alpha Genesis cu 12.600 de dolari, în parte după ce oficialii au declarat că 26 de primate au evadat din facilitatea de la Yemassee în 2014 şi alte 19 au scăpat în 2016. Amenda companiei a fost emisă, de asemenea, din cauza evadărilor individuale ale maimuţelor, precum şi a uciderii unei maimuţe de către alte maimuţe atunci când aceasta a fost plasată într-un grup social greşit, potrivit unui raport al Departamentului american pentru Agricultură (USDA).

CE SPUN IUBITORII DE ANIMALE

Grupul Stop Animal Exploitation Now a trimis joi o scrisoare către USDA, solicitând agenţiei să trimită imediat un inspector la unitatea Alpha Genesis, să efectueze o investigaţie amănunţită şi să o trateze ca pe un infractor repetat. Grupul a fost implicat în amenda din 2018 împotriva companiei.

„Nepăsarea evidentă care a permis acestor 40 de maimuţe să scape a pus în pericol nu numai siguranţa animalelor, ci a pus în pericol şi locuitorii din Carolina de Sud”, a scris Michael Budkie, directorul executiv al grupului.

USDA, care a inspectat complexul de 10 ori începând din 2020, nu a răspuns imediat la apel.

Cea mai recentă inspecţie federală a instalaţiei, efectuată în luna mai, a arătat că la faţa locului se aflau aproximativ 6.700 de primate şi că nu existau probleme.

CE SPUN CERCETĂTORII DIN MEDICINĂ

Susţinătorii cercetării medicale care implică primate au declarat că acestea sunt esenţiale pentru progresele medicale care salvează vieţi umane, cum ar fi crearea de vaccinuri împotriva COVID-19, datorită asemănărilor lor cu oamenii.

Menţinerea unei rezerve interne de animale este esenţială pentru a preveni penuria de animale pentru cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă cred că macacii rhesus şi oamenii s-au desprins dintr-un strămoş comun în urmă cu aproximativ 25 de milioane de ani şi au 93% acelaşi ADN.

UNUL DINTRE CELE MAI STUDIATE ANIMALE DE PE PLANETĂ

Aceste maimuţe au fost lansate în spaţiu cu rachete V2, utilizate pentru cercetarea SIDA, li s-a cartografiat genomul şi au devenit vedete ale propriului lor reality show de televiziune. La începutul anilor 2000, cererea de maimuţe a fost atât de mare, încât, din cauza penuriei, oamenii de ştiinţă au ajuns să plătească până la 10.000 de dolari pentru un animal.

În afară de şobolani şi şoareci, macacii rhesus sunt unul dintre cele mai studiate animale de pe planetă, a declarat Dario Maestripieri, cercetător în ştiinţe comportamentale de la Universitatea din Chicago. Animalele sunt foarte apropiate de familie, fiind de partea rudelor atunci când izbucnesc certuri. Şi sunt pricepute să construiască alianţe politice în faţa ameninţărilor venite din partea altor maimuţe. Dar în acelaşi timp poate fi dureros să le priveşti. Maimuţele cu statut inferior în ierarhie trăiesc într-o stare constantă de frică şi intimidare, a explicat Maestripieri. „Într-un fel, ele reprezintă unele dintre cele mai rele aspecte ale naturii umane”, a comentat Maestripieri.

Elena Lasconi: Fac un apel ferm la SRI şi ANCOM să clarifice dacă există dovezi că alegerile din acest an sunt ameninţate de reţelele de manipulare şi dezinformare

Indianul Neeraj Chopra, campion olimpic la aruncarea suliţei în 2021, va fi antrenat de legenda cehă a disciplinei Jan Zelezny