5 mari puteri nucleare și-au dat întâlnire la New York

Aceste cinci ţări principale puteri nucleare, SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa, sunt de asemenea membrele permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Viceministrul rus nu a precizat data şi nici nivelul de reprezentare la care această reuniune va avea loc. Întâlnirea are însă potenţialul de a fi una semnificativă în contextul escaladării tensiunilor între Rusia şi Occident pe fondul războiului din Ucraina.

În timp ce Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali să elimine restricţiile ce o împiedică să atace cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte pe teritoriul Rusiei, aceasta din urmă a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei sale nucleare.

În urma acestei revizuiri, preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare.

Încep exercițiile nucleare NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a anunţat joi, la Londra, că exerciţiile militare anuale ale Alianţei Nord-Atlantice care implică arme nucleare vor avea loc luni, 14 octombrie, relatează dpa.

„Este vital să ne testăm apărarea”, a declarat Mark Rutte, subliniind că adversarii alianţei „ştiu că NATO este pregătită şi este capabilă să răspundă oricărei ameninţări”.

Potrivit secretarului general al NATO, exerciţiul „Steadfast Noon” va implica peste 60 de aeronave şi va avea loc în principal în spaţiul aerian al Marii Britanii, Mării Nordului, Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Noul lider al Alianţei a făcut acest anunţ în timpul unei întrevederi cu premierul britanic Keir Starmer la Londra. El s-a întâlnit cu această ocazie şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit experţilor militari, manevrele sunt folosite pentru a exersa modul în care pot fi transportate în siguranţă armele nucleare americane pe teritoriul european, din depozite subterane către aeronave şi instalarea lor pe avioane de luptă. Zborurile de antrenament au loc apoi fără bombe.

Acordul NATO de partajare nucleară prevede staţionarea de arme nucleare americane în Europa şi lansarea acestora de pe aeronave ale statelor membre în situaţie de urgenţă.

Deşi nu este confirmat oficial, armele nucleare americane ar fi depozitate în nordul Italiei, Turcia, Belgia, Ţările de Jos şi Germania.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Planul ucrainenilor pare să dea roade – Rusia ar fi transferat zeci de mii de militari pentru a face față în Kursk

Patru morţi şi zece răniţi în sudul Ucrainei, într-un atac cu rachetă balistică la Odesa, după un atac vizând un portcontainer civil soldat cu opt morţi