„Haideți să vedem cum stăm cu energia astăzi. România exportă energie în această dimineață, la un consum de 6300MW având o producție de 6650MW. Pe locul I, între sursele de producție, sunt centralele eoliene, cu peste 1650MW. Energie verde și ieftină. Mai știți cum ne spunea un individ că centralele eoliene nu produc energie? Pentru cine nu crede, datele sunt disponibile în timp real pe site-ul transelectrica.ro. Pentru cine tot nu crede…în fine”, a scris ministrul, duminică, pe Facebook.
Burduja dezminte și teoria conform căreia România s-ar afla la un pas de blackout.
„De ce ne ajută energia eoliana și nu doar astăzi? Pentru că putem merge doar 1060MW în hidrocentrale, păstrând rezerva de apă din lacurile de acumulare. La fel la cărbune, 806MW, ca să mai acumulăm stocuri. De ce? Pentru că paza bună trece primejdia rea. Și dacă urmează încă două luni la fel de secetoase cum a fost tot anul 2024, e bine să fim prevăzători și să ținem de rezervele de resurse energetice. Cine a afirmat in ultima perioadă că suntem la un pas de blackout, că avem cele mai mari prețuri la energie (avem al cincilea cel mai MIC preț la energie electrică și al patrulea cel mai MIC preț la gaz din UE, pe datele Eurostat), că suntem la limita capacităților de import și alte lucruri alarmiste…să se gândească mai bine. Și să se întrebe cui folosește să îi sperie pe români, să îi facă să creadă că instituțiile nu funcționează, că sistemul energetic este “în colaps” și alte aberații din același registru cu “centralele eoliene nu produc energie electrică””; a scris Burduja.
Călin Georgescu afirmase înaintea alegerilor prezidențiale, într-o emisiune TV: „nu produc eolienele energie. Eoliene, eolienele sunt la nivel de 0,01. Ce produce energie este energia din apă, energia din cărbune, astea sunt elementele primare. Cine v-a spus de energia eoliană vă spun că nu este așa. Este demonstrație precisă”.