„Europa a fost forţată să implementeze interesele Statelor Unite. Respingem acest lucru”, a declarat Tino Chrupalla pentru cotidianul german Welt.
„NATO nu este în prezent o alianţă de apărare. O comunitate de apărare trebuie să accepte şi să respecte interesele tuturor ţărilor europene, inclusiv interesele Rusiei”, a adăugat Chrupalla.
„Dacă NATO nu este capabilă să asigure acest lucru, Germania trebuie să se întrebe în ce măsură această alianţă ne este încă utilă”, a adăugat co-liderul AfD.
Partidul de extremă dreapta este creditat cu 18-19% în intenţiile de vot în sondaje înaintea alegerilor generale anticipate care vor avea loc pe 23 februarie, în urma votului de încredere programat luni şi care ar trebui să ducă la dizolvarea Bundestagului. Cancelarul Olaf Scholz însuşi a dat startul dizolvării prin depunerea cererii de moţiune de cenzură după prăbuşirea coaliţiei sale de guvernare în noiembrie.
Scorul AfD plasează partidul înaintea social-democraţilor lui Olaf Scholz, creditaţi cu 16-17% şi în spatele blocului conservator CDU-CSU, care conduce în sondaje cu 31-32% din intenţiile de vot.
AfD are puţine şanse să formeze un guvern, deoarece celelalte partide au exclus orice cooperare cu partidul de extremă dreapta.
Dar partidul a putut obţine succese electorale notabile, după o victorie spectaculoasă în Turingia, unul dintre landurile din fosta Germanie de Est comunistă.
Partidul de extremă dreaptă a criticat puternic sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina şi a cerut încetarea rapidă a războiului provocat de Rusia în 2022.
„Guvernul german trebuie să ajungă în sfârşit la punctul în care vrea să pună capăt războiului”, a spus Chrupalla, a cărei colegă Alice Weidel va conduce lista AfD în calitate de candidată a partidului la funcţia de cancelar.
„Rusia a câştigat acest război. Realitatea i-a prins din urmă pe cei care pretind că vor să facă Ucraina capabilă să câştige războiul”, a spus politicianul de extremă dreapta.
Conflictul din Ucraina este de aşteptat să fie una dintre temele principale ale campaniei. Cancelarul Scholz a promis sprijin durabil pentru Ucraina, dar a îndemnat la prudenţă, deoarece speră să atragă vocile pacifiste, care sunt deosebit de numeroase în estul Germaniei.
Cancelarul a rezistat apelurilor de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune pe care Kievul le-ar putea folosi pentru a lovi teritoriul Rusiei, pe fondul temerilor că Germania ar putea fi atrasă în conflict, şi a avut recent un contact direct cu preşedintele rus Vladimir Putin.