După căderea preşedintelui Bashar al-Assad, „suntem hotărâţi să sprijinim poporul sirian în timp ce îşi trasează o nouă cale”, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy într-un comunicat.
Această contribuţie financiară, care va fi plătită în principal agenţiilor ONU, este menită să „întărească urgent asistenţa umanitară” pentru populaţia siriană, în special bunurile esenţiale şi „reabilitarea” serviciilor vitale, cum ar fi spitalele şi şcolile.
În acelaşi timp, Londra a anunţat o contribuţie financiară de 120.000 de lire sterline (144.300 de euro) către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), pentru a sprijini activitatea acesteia de eliminare a armelor chimice din Siria.
În plus, Londra intenţionează să „lucreze diplomatic pentru a ajuta la asigurarea unei mai bune guvernări pentru viitorul Siriei”, a spus Lammy, adăugând că este „vital ca viitorul guvern sirian să reunească toate părţile pentru a crea stabilitatea şi respectul pe care poporul sirian le merită”.
În acelaşi timp, potrivit lui Lammy, Marea Britanie are „contacte diplomatice” cu grupul islamist sirian HTS, care a condus rebeliunea ce l-a răsturnat pe preşedintele Bashar al-Assad.
HTS „rămâne o organizaţie teroristă interzisă (în Marea Britanie), dar putem avea contacte diplomatice, aşa că avem contacte diplomatice”, în special pentru a asigura stabilirea unui „guvern reprezentativ” şi securizarea stocurilor de arme chimice în Siria, a declarat ministrul de externe pentru presa britanică.