Pe piaţa neoficială, rialul sa coborât la 756.000 de unităţi pentru un dolar, comparativ cu nivelul de 741.500 de unităţi înregistrat vineri, conform site-ului Bonbast.com, care raportează cursurile valutare. Potrivit bazar360.com, dolarul se vindea sâmbătă la aproximativ 755.000 de riali pe unitate, transmite Reuters.
Într-o ţară afectată de o rată oficială a inflaţiei de aproximativ 35%, iranienii caută să îşi protejeze economiile investind în dolari, alte valute stabile, aur sau criptomonede, ceea ce amplifică presiunile asupra monedei naţionale, conform News.ro.
Dolarul a început să câştige teren faţă de rial încă din noiembrie, când se tranzacţiona la aproximativ 690.000 de riali, pe fondul temerilor că, odată preluat mandatul prezidenţial în ianuarie, Trump ar putea relansa politica sa de ”presiune maximă” asupra Iranului, impunând sancţiuni mai dure şi sprijinind acţiuni militare israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
Moneda iraniană a scăzut şi mai mult după adoptarea de către Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a unei rezoluţii europene împotriva Teheranului, ceea ce a crescut riscul unor noi sancţiuni.
Declinul a fost accentuat şi de căderea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat de lungă durată al Republicii Islamice.
În 2018, Trump a denunţat acordul nuclear semnat de predecesorul său, Barack Obama, în 2015, şi a reimpus sancţiuni economice severe asupra Iranului. Acordul limita capacitatea Iranului de a îmbogăţi uraniu, un proces care poate produce material fisionabil pentru arme nucleare.
De la reintroducerea sancţiunilor în 2018, rialul iranian a pierdut peste 90% din valoare, evidenţiind vulnerabilitatea economiei iraniene în faţa presiunilor internaţionale.