Parcul Văcărești, supravegheat cu tehnologie de top: Camere termice care detectează incendiile în orice condiții

„Noi măsuri pentru protejarea Parcului Natural Văcăreşti: Camere cu termoviziune pentru monitorizarea incendiilor. Pentru a spori siguranţa şi pentru a preveni incendiile de vegetaţie, în aceste zile în parc se instalează camere cu termoviziune”, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, camerele cu termoviziune vor detecta rapid primele semne ale unui eventual incendiu, reducând „drastic” timpul de intervenţie al pompierilor.

„Raza de detecţie a unui incendiu a acestor camere este de 4.412 metri, acestea funcţionând eficient în întuneric complet, prin fum, ceaţă sau alte condiţii meteorologice nefavorabile”, explică primarul Capitalei.

Potrivit sursei citate, sistemul este monitorizat permanent de către operatori. În plus, în parc există echipe permanente de pompieri care pot interveni imediat în cazul unor incidente, mai spune primarul Capitalei.

Potrivit unui anunţ din vară al primarului general al Capitalei, de la începutul lunii iulie în Parcul Natural Văzăreşti a fost instalat un serviciu privat de pompieri, dotat cu autospecială de stingere a incendiilor.

Primarul preciza că pentru intervenţia în zonă ar urma să se realizeze un studiu de fezabilitate pentru un sistem de hidranţi cu rezervă de apă. Nicuşor Dan mai anunţa că au fost reparate aleile principale care erau greu accesibile autospecialelor de intervenţie sau autoturismelor care efectuează lucrările de întreţinere.

Garda Naţională de Mediu afirma, la vremea respectivă, că Primăria se conformează măsurilor dispuse de comisarii de mediu în urma incendiilor repetate din Parcul Văcăreşti. Potrivit inspectorilor de mediu, în mai puţin de un an, s-au produs patru incendii de vegetaţie în interiorul Parcului Natural Văcăreşti, motiv pentru care Garda de Mediu a aplicat sancţiuni de 100.000 lei şi a stabilit măsuri de prevenire cu termene concrete, duse la îndeplinire de PMB.

La începutul lunii februarie 2024, un incendiu a afectat şase hectare de teren din aria protejată, iar Administraţia Parcul Natural Văcăreşti transmitea că nu are atribuţii directe în stingerea incendiilor, adăugând că regretă ”profund impactul pe care acest incident îl are asupra biodiversităţii”.

Parcul Natural Văcăreşti (PNV) a fost înfiinţat în 2016 prin Hotărâre de Guvern şi este primul parc natural urban din România, cunoscut şi ca Delta Văcăreşti. Situat la aproximativ cinci kilometri de centrul Capitalei, parcul este cel mai mare spaţiu verde compact din bucureşti, acoperind o suprafaţă de peste 180 de hectare.

Parcul Natural Văcăreşti a fost preluat în administrarea Primăriei Capitalei la sfârşitul anului 2021, când primarul nicuşor Dan a semnat contractul prin care Parcul Văcăreşti intra în gestionarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, structură special creată în acest scop şi aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei.

La jumătatea anului 2023, Ministerul Mediului a aprobat Regulamentul Parcului Natural Văcăreşti, document care protejează zona naturală, printr-o serie de reglementări. Astfel, accesul în parc se face prin strada Săvineşti colţul digului din faţa complexului Asmita Gardens şi intrarea dinspre intersecţia Splaiului Unirii cu Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi este permis numai conform unui program de vizitare, care este afişat pe panourile de intrare în parc şi diferă în funcţie de anotimp.

Potrivit Primăriei Capitalei, este interzisă realizarea de lucrări de construcţii cu caracter permanent, cu excepţia lucrărilor necesare pentru îndeplinirea de către Administraţia Parcul Natural Văcăreşti a atribuţiilor sale, precum şi pentru captarea apei necesare alimentării Parcului Natural Văcăreşti.

„Este interzisă introducerea oricăror specii de floră şi/sau faună sălbatice precum şi orice formă de vătămare, recoltare, capturare, ucidere, culegere, tăiere, dezrădăcinare sau distrugere cu intenţie a tututor speciilor de floră şi faună sălbatice”, se arată în Regulamentul menţionat.

De asemenea, conform regulamentului, este interzis accesul cu vehiculele motorizate, inclusiv cu trotinete electrice, iar fumatul este interzis în interiorul parcului, cu excepţia a trei locuri semnalizate la intrările principale ale parcului.

„Circulaţia cu bicicletele se desfăşoară numai pe ruta principală care leagă cele două intrări principale – colţul digului din faţa Complexului Asmita şi Strada Săvineşti – semnalizată în acest scop şi pe coronamentul digului aflat pe limita exterioară a parcului Natural Văcăreşti. Viteza de deplasare va fi adaptată astfel încât să nu pună în pericol şi să deranjeze alţi vizitatori”, se mai arată în Regulamentul citat.

Totodată, accesul cu animale de companie în parc este permis doar dacă acestea sunt în lesă.

„Este interzisă aprinderea focului de orice fel, inclusiv aprinderea şi eliberarea lampioanelor, folosirea oricăror materiale pirotehnice, focuri de artificii, petarde, pocnitori şi altele asemenea. Este interzisă desfăşurarea pe teritoriul Parcului Natural Văcăreşti de activităţi comerciale neautorizate şi fără acordul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti”, se mai arată în Regulamentul PNV.

Nerespectarea Regulamentului se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Sursa: www.stiripesurse.ro

La Liga: Surpriză în Catalonia, Leganes a învins Barcelona, scor 1-0

VIDEO Ciolacu face dezvăluiri: Suntem în Schengen pe mâna americanilor. A ajutat mult și Viktor Orban