Cel puţin 30 de soldaţi nord-coreeni au fost răniţi sau ucişi în regiunea rusă Kursk, potrivit Kievului

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR) au afirmat luni că „cel puţin 30 de soldaţi” din Coreea de Nord, care luptă alături de armata rusă, au fost răniţi sau ucişi sâmbătă şi duminică în regiunea rusă Kursk, parţial ocupată de forţele Kievului, relatează AFP.

„Cel puţin 30 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi” în weekend, a declarat GUR pe Telegram, referindu-se la „pierderi semnificative”.

Potrivit GUR, nord-coreenii erau angajaţi în lupte la periferia satelor Plehovo, Vorojba şi Martinovka din regiunea rusă Kursk, ocupată parţial de forţele ucrainene din august.

Mai multe mii de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în Rusia în ultimele săptămâni pentru a sprijini armata rusă, potrivit Occidentului. Kremlinul a evitat întotdeauna întrebările pe această temă, nedorind să confirme informaţiile.

Phenianul nu a confirmat şi nici nu a infirmat această desfăşurare fără precedent.

În ultimele luni, Rusia şi Coreea de Nord au semnat un acord de apărare reciprocă – intrat în vigoare la începutul lunii decembrie, potrivit diplomaţiei ruse – al cărui articol 4 prevede „asistenţă militară imediată” în caz de agresiune armată din partea unor ţări terţe.

Preşedintele ucrainean Volodimr Zelensky a declarat sâmbătă că trupele nord-coreene care luptă pentru Rusia desfăşoară „atacuri” în regiunea rusă Kursk, unde Ucraina ocupă încă câteva sute de kilometri pătraţi. De asemenea, el a acuzat Moscova că a dus războiul la „o altă etapă”.

Ucraina a avertizat că Rusia a comasat aproximativ 50.000 de soldaţi, inclusiv câteva mii de soldaţi nord-coreeni, pentru a recâştiga controlul deplin asupra regiunii sale Kursk.

La sfârşitul lunii noiembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a estimat că 10.000 de soldaţi nord-coreeni se aflau în regiunea rusă Kursk.

La începutul lunii noiembrie, Zelenski susţinea că „unii” soldaţi nord-coreeni luaseră deja parte la ostilităţi şi suferiseră pierderi în regiunea Kursk. Luna trecută, oficiali guvernamentali sud-coreeni şi o organizaţie de cercetare au afirmat că Moscova furnizează Phenianului combustibil, rachete antiaeriene şi ajutor economic în schimbul acestor trupe.

SUA sfidează Beijingul – Taiwanul a primit un prim lot de tancuri Abrams

Serbia a folosit tehnologia unei firme israeliene pentru a spiona jurnalişti şi activişti şi a beneficiat de ajutor norvegian pentru achiziţionarea de instrumente de spargere a telefoanelor, afirmă Amnesty International